Informacje

Panująca w Polsce susza wpłynęła na zmniejszenie oferty owoców i warzyw / autor: Andrzej Wiktor
Panująca w Polsce susza wpłynęła na zmniejszenie oferty owoców i warzyw / autor: Andrzej Wiktor

Zamęt na rynku owoców i warzyw

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 27 lipca 2019, 10:12

  • Powiększ tekst

Panująca w Polsce susza wpłynęła na zmniejszenie oferty owoców i warzyw na rynku hurtowym w Broniszach. Ceny nadal są bardzo wysokie, a jakość towaru gorsza od oczekiwanej - informuje ekspert rynku Maciej Kmera.

W mijającym tygodniu nie zaszły zmiany w pogodzie, które mogłyby dać nadzieję na zmniejszenie suszy rolniczej. Znaczący niedobór wody jest w pasie centralnej Polski - od województwa lubuskiego po lubelskie, czyli w głównych rejonach produkcji warzyw i owoców.

Brak wody najbardziej odczuwają warzywa gruntowe, o najsłabszym systemie korzeniowym, ale także krzewy jagodowe - maliny, borówki, porzeczki, jeżyny. Rolnicy muszą ponosić dodatkowe koszty z powodu konieczności nawadniania, a to także wpływa na ceny.

Mazowieccy kupcy i sprzedawcy bazarowi narzekają na słaby handel warzywami i owocami z powodu wakacji. Natomiast znacznie więcej na rynku w Broniszach kupują handlarze obsługujący miejscowości turystyczne; często nabywają oni towar w dużych ilościach, „ogałacając rynek i doprowadzając do dużych wahań podażowo-cenowych” - zaznaczył ekspert.

Utrzymują się wysokie ceny warzyw. Drogie są warzywa kapustne - kalafior kosztuje 5-7 zł/sztukę, a kapusta biała 4-6 zł/szt. Nieco potaniała fasolka szparagowa (do 8-9 zł/kg), ale pochodząca z upraw gruntowych ma niską jakość kulinarną, jest włóknista i ma twarde ziarna.

Krzewy pomidorów i ogórków nadal „odpoczywają”, a przez to ich ceny są dość wysokie: pomidory kosztują 5-8 zł/kg, a ogórki około 4 zł/kg. Krajowe ziemniaki są nadal drogie, trzeba za nie zapłacić nawet 2,33 zł/kg.

Cena papryki kolorowej spadła o kolejne 10 proc., do 5-7 zł/kg. Potaniał koperek, z 3 do 2 zł za pęczek. Stabilne, ale wysokie są ceny warzyw korzeniowych: pietruszki (8-11 zł/kg), selera (4-5 zł/kg), buraka ćwikłowego (1-1,5 zł/kg), cebuli w łusce (1,66-2 zł/kg).

W sprzedaży hurtowej jest mniej malin. Odmiany letnie kończą się, a jesienne jagody jeszcze nie dojrzały na tyle, by zaspokoić popyt, stąd ich cena wzrosła do 15-18 zł/kg. Producenci - szczególnie z woj. lubelskiego, gdzie znajduje się większość plantacji - ostrzegają, że w tym roku plonowanie malin jesiennych może być niskie.

Kończą się dostawy czereśni prosto z drzewa, a te z chłodni kosztują ok. 12-14 zł/kg. Stabilna jest podaż wiśni (5-6 zł/kg), borówek (10-14 zł/kg) i porzeczek kolorowych (8-12 zł/kg).

Na rynku jest coraz więcej odmian krajowych śliwek i moreli. Te pierwsze kosztują 1,3-4 zł/kg, w zależności od odmiany, a morele 2-4 zł/kg.

W najbliższych dniach możemy spodziewać się zwiększonych dostaw letnich odmian jabłek, przede wszystkim odmiany Piros, która obecnie kosztuje 3,33 za kg.

Anna Wysoczańska (PAP), sek

Powiązane tematy

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.