Informacje

Szynka / autor: Pixabay
Szynka / autor: Pixabay

Afera z hiszpańską szynką. Smaczku dodaje mięso z Polski

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 8 sierpnia 2019, 14:40

    Aktualizacja: 8 sierpnia 2019, 16:06

  • Powiększ tekst

Gromy spadły na Campę, dużego hiszpańskiego producenta wędlin i dystrybutora słynnej szynki iberyjskiej, po tym, jak wyszło na jaw, że do produkcji szynki wykorzystuje polską wieprzowinę, informuje Wirtualna Polska.

Sprawę wykryło Stowarzyszenie Producentów Żywności z Granady. Stowarzyszenie, jak pisze Portal Spożywczy, powołując się na serwis olivepress.es, domaga się wycofania produktu. Już zawiadomiło organizację praw konsumenckich, że jego zdaniem informacje na etykiecie szynki wprowadzają w błąd -czytamy na portalu.

Produkcję szynki iberyjskiej określają przepisy. M.in. ma być wytworzona z mięsa z regionu, a jej peklowanie ma trwać od 16 do 20 miesięcy.

Czytaj także:Tradycyjna hiszpańska szynka z mięsa z Polski

Powiązane tematy

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.