Informacje

www.sxc.hu
www.sxc.hu

Rumuńska wędlina zostanie uratowana dzięki działaniom Parlamentu Europejskiego

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 17 lutego 2014, 15:46

    Aktualizacja: 17 lutego 2014, 23:07

  • Powiększ tekst

Narodowe danie Rumunów, wędlina zwana mici, do której produkcji używa się wodorowęglanu sodu utrzyma się na rynku, ponieważ nowe przepisy unijne dopuszczą stosowanie tej substancji - poinformowali dziś przedstawiciele rumuńskiego przemysły mięsnego.

Wodorowęglan sodu daje kiełbaskom mici sprężystą konsystencję; są one popularne na całych Bałkanach - jako "kebabczi" w krajach dawnej Jugosławii i "soutzoukakia" w Grecji. We wtorek unijny komitet ds. bezpieczeństwa żywności ma przegłosować zmianę przepisów, które pozwolą na stosowanie wodorowęglanu sodu w UE, a potem za zmianą regulacji zagłosuje Parlament Europejski.

Rumuńscy wysłannicy lobbowali w tej sprawie w Brukseli, odkąd w lipcu ubiegłego roku UE zakazała produkcji mici.

Jest to bardzo popularna potrawa w Rumunii, jeszcze od czasów imperium osmańskiego; "tak jak ryba i frytki w Wielkiej Brytanii" - powiedział agencji AP pracujący w Rumunii brytyjski kucharz Kevin Hill. Dziennie Rumuni zjadają około 25 ton mici.

(PAP)

fit/ň ro/

 

 

 

 

 

-------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------

Do nabycia wSklepiku.pl!

"Encyklopedia Zdrowego Żywienia. Kuchnia Świętych Papieży"

Encyklopedia Zdrowego Żywienia. Kuchnia Świętych Papieży

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------

 

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych