Informacje

Zdjęcie ilustracyjne / autor: Pixabay.com
Zdjęcie ilustracyjne / autor: Pixabay.com

Kawa może zapobiegać marskości wątroby

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Student dietetyki na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Pasjonat sportu i zdrowego odżywiania oraz aktywnego trybu życia. W wolnym czasie uwielbia poszerzać swoją wiedzę w oparciu o najnowsze odkrycia naukowe, czym dzieli się z czytelnikami w swoich felietonach

  • Opublikowano: 6 stycznia 2023, 21:20

  • Powiększ tekst

Nie od dziś wiadomo, że kawa ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Ostatnie badania wykazały nawet, że picie dwóch filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć o połowę ryzyko zgonu z powodu schorzeń wątroby

Ogólna statystyka oraz metaanaliza z czasopisma Pharmacy & Therapeutics, w tym badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Southampton w Wielkiej Brytanii zebrały oraz podsumowały aż dziewięć badań obejmujących ponad pół miliona kobiet oraz mężczyzn z sześciu krajów.

Wszyscy zgodnie potwierdzili, że kawa zmniejsza częstość występowania marskości wątroby. Wedle ich obserwacji widoczne zmiany to 44% w przypadku marskości wątroby oraz 50% dla innych jej chorób. Obecnie w Polsce i na świecie marskość wątroby jest jedną w głównych przyczyn przedwczesnej śmierci. Niestety wyniki często są niedoszacowane, ze względu na brak odpowiedniej diagnostyki. A zatem co takie znajduje się w kawie, że wykazuje aż tak pozytywne właściwości?

W ziarnach kawowca występuje niezwykle dużo związków bioaktywnych. Oprócz kofeiny znajdziemy tam również całą gamę przeciwutleniaczy oraz substancje przeciwzapalne, na przykład kwas chlorogenowy. Ponadto często przytaczany się także, że kawa w odróżnieniu od niektórych leków jest na ogół lepiej przez nas tolerowana i ma stosunkowo wysoki profil bezpieczeństwa.

Filip Siódmiak

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych