Informacje

Jabłko / autor: Pixabay
Jabłko / autor: Pixabay

Jak zapobiec ciemnieniu jabłek?

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Student dietetyki na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Pasjonat sportu i zdrowego odżywiania oraz aktywnego trybu życia. W wolnym czasie uwielbia poszerzać swoją wiedzę w oparciu o najnowsze odkrycia naukowe, czym dzieli się z czytelnikami w swoich felietonach

  • Opublikowano: 4 grudnia 2023, 20:40

  • Powiększ tekst

Polska sadami stoi. Mieszańcy naszego kraju typują właśnie jabłko jako jeden z ulubionych oraz najczęściej wybieranych owoców. Można je jeść w formie przekąski, dodawać do ciast czy deserów, a także faszerować pieczoną gęś lub kaczkę. Jednakże tuż po odkrojeniu kawałka owocu i pozostawieniu go na jakiś czas, szybko nabiera ono ciemnego i nieapetycznego odcienia, które skutecznie zniechęca do dalszej konsumpcji. Ale jak temu zaradzić? Na szczęście jest prosty sposób.

Dlaczego ciemnieją?

Winę za to ponosi oksydaza fenolowa – enzym, który uwalniany jest po wcześniejszym uszkodzeniu czy naruszeniu i uszkodzeniu miąższu. W wyniku kontaktu z tlenem, enzym ten stopniowo uruchamia reakcje powodujące zmianę koloru jabłka na ciemniejszy.

Co robić?

Na całe szczęście ta reakcja enzymatyczna w żaden sposób nie wpływa negatywnie na jakość czy smak. Pogarsza się jedynie efekt wizualny jabłka. Ale my jako konsumenci nie chcemy jeść żywności, której estetyka pozostawia wiele do życzenia. W końcu jemy także oczami. No dobrze, ale jak temu przeciwdziałać?

Otóż wystarczy, że pokrojone i obrane jabłka zanurzymy na chwilę w gazowanej wodzie. Zahamuje to skutecznie działanie oksydazy fenolowej, a nasze owoce będą wyglądały tak, jak przed pokrojeniem. Zasada ta tyczy się także innych owoców. Innym równie prostym trickiem jest skropienie pokrojonych jabłek sokiem z cytryny. Kwaśny sok zniweluje utlenianie witamin, a zawartość witaminy C zareaguje z cukrami zawartymi w soku jabłkowym, wytwarzając warstwę ochronną, która nie dopuszcza powietrza do odkrytej powierzchni jabłka.

Filip Siódmiak

Powiązane tematy

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.