Informacje

Sos czosnkowy / autor: Pixabay
Sos czosnkowy / autor: Pixabay

„Lżejszy” i smaczniejszy sos czosnkowy?

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Student dietetyki na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Pasjonat sportu i zdrowego odżywiania oraz aktywnego trybu życia. W wolnym czasie uwielbia poszerzać swoją wiedzę w oparciu o najnowsze odkrycia naukowe, czym dzieli się z czytelnikami w swoich felietonach

  • Opublikowano: 18 lutego 2024, 16:04

  • Powiększ tekst

Sos czosnkowy chętnie dodajemy do różnego rodzaju potraw. Stanowi idealne podkreślenie smaku dań smażonych czy pieczonych. Sam w sobie jest niezwykle aromatyczny i wyrazisty. Najczęściej jednak jest przygotowywany na bazie majonezu, a ten jak wiemy jest bardzo kaloryczny i bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe. Jak zatem nieco „odchudzić” ten popularny sos, a zarazem sprawić, żeby nawet przebił oryginał?

Tajny składnik

Do przygotowania klasycznego sosu na bazie czosnku najczęściej korzysta się oczywiście z ząbków czosnku, soli, pieprzu oraz ewentualnie odrobiny soku z cytryny, a także majonezu. Jednakże staje się on bardzo energetycznym uzupełnieniem naszych dań. Znacznie lepiej jako substytut majonezu poradzi sobie jogurt naturalny lub grecki. Ma znacznie mniej kalorii, ale oprócz tego dostarcza między innymi wapnia oraz innych składników mineralnych.

Jeżeli chodzi o przyprawy, to kwestia jest otwarta i zależy głównie od indywidualnych preferencji smakowych. Jednak kluczowym „game chengerem” jest miód. Podkreśli i dopełni on smak całości. Ważne jednak, aby żaden składnik oraz jego smak nie dominował nad resztą. Z tego względu najlepiej zacząć od dodania mniejszej ilości miodu.

A jaki miód sprawdzi się najlepiej? Wielokwiatowy, ponieważ Jest bogatym źródłem składników odżywczych i polifenoli. Poza tym ma lekko słodkawy smak, co daje bardzo ciekawy efekt. Ale nie jest to jedyny słuszny wybór. Warto bowiem eksperymentować z różnymi odmianami miodu. Do całości można dodać również świeże zioła, takie jak majeranek, tymianek czy koperek, a nawet szczypiorek. Pamiętajmy jednak o właściwej proporcji poszczególnych składników, tak aby całość nie utraciła swojego charakterystycznego i pożądanego czosnkowego smaku.

Filip Siódmiak

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych