Informacje

Targ rybny  / autor: Pixabay
Targ rybny / autor: Pixabay

COVID-19 na wieprzowinie, krewetkach i rybach? Ostra kontrola towarów z importu

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 3 grudnia 2020, 11:20

  • Powiększ tekst

Władze Chin nasiliły inspekcje u importerów żywności, w supermarketach, restauracjach i na platformach handlowych, by nie dopuścić do rozniesienia koronawirusa za pośrednictwem importowanych mrożonek – podały w czwartek chińskie media, cytując wytyczne urzędu nadzoru rynku.

Sytuacja walki z pandemią wciąż jest „skomplikowana i poważna”, a ryzyko wywołania kolejnej fali zakażeń przez mrożoną żywność z importu „w dalszym ciągu rośnie” – ocenił Państwowy Urząd Regulacji Rynku (SAMR).

Kontrole zaostrzono po wykryciu w listopadzie nowych lokalnych przypadków SARS-CoV-2 w mieście Tiencin. Według tamtejszych urzędników jako pierwsi wirusem zakazili się pracownicy portu, którzy mieli kontakt ze sprowadzonymi z Ameryki Północnej świńskimi głowami.

Importowane mrożonki nie mogą być sprzedawane na rynku Chin kontynentalnych bez ujemnego wyniku testu na obecność koronawirusa, a urzędnicy nasilą wykrywanie przypadków handlu towarem niejasnego pochodzenia i zaostrzą kary. Wszystkie chłodnie przechowujące mrożoną żywność mają być do końca roku zarejestrowane – przekazała chińska agencja prasowa CNS, cytując decyzję SAMR.

Największa fala zakażeń koronawirusem minęła w Chinach w marcu, ale od tamtej pory w niektórych miastach pojawiały się mniejsze, lokalne ogniska infekcji. Władze stanowczo na nie reagowały, by nie dopuścić do nawrotu pandemii w całym kraju.

Chińscy urzędnicy wielokrotnie informowali o wykryciu koronawirusa na opakowaniach mrożonej żywności, w tym niemieckiej wieprzowiny, ekwadorskich krewetek czy ryb z Indonezji. Prowadziło to do zakazów importu, mimo że według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ryzyko zakażenia koronawirusem poprzez kontakt z mrożoną żywnością jest niskie.

Niektóre chińskie media lansowały teorię, że przyczyną pierwszego wykrytego na świecie ogniska pandemii w mieście Wuhan mogła być żywność importowana z zagranicy. Władze ChRL twierdzą, że choć pierwsze przypadki SARS-CoV-2 wykryto w Wuhanie, wirus niekoniecznie pochodzi z tego miasta. Pekin gniewnie reagował na międzynarodowe apele o przeprowadzenie niezależnego dochodzenia w sprawie pochodzenia patogenu.

Czytaj też: Polski robot zniszczy COVID-19? Jest bezwzględny dla wirusa

PAP/kp

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych