Festyn propagujący polskie mięso
Kilka tysięcy porcji potrawy przygotowanej z trzech rodzajów mięs rozdali organizatorzy rozpoczętej w sobotę w Poznaniu "Mięsnej areny" - festynu promującego polskie mięso. Impreza organizowana jest w trakcie Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych.
"Podczas festynu propagujemy trzy rodzaje mięsa, które czasami ze sobą konkurują - wołowe, wieprzowe i drobiowe - dlatego nasza potrawa jest zrobiona z tych trzech mięs"
- powiedział PAP organizator imprezy Jacek Marcinkowski.
Mięsna arena ma charakter festynu kulinarnego, oprócz występów artystycznych zespołów folklorystycznych, zabaw dla dzieci i wykładów na temat mięsa można się na niej nauczyć podstawowych technik kucharskich czy dekoracyjnego serwowania wyrobów mięsnych.
"Utrwalanie pozytywnego wizerunku polskiego mięsa, często ostatnio podważanego, jako produktu zdrowego i smacznego, i co najważniejsze niezbędnego dla właściwego rozwoju człowieka stanowi dziś nie tylko wyzwanie, ale konieczność"
- powiedział PAP Honorowy prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP Marcinkowski.
Impreza odbywa się w trakcie Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych, organizowanej na Międzynarodowych Targach Poznańskich.
Na wystawie prezentowanych jest ponad dwa tysiące najlepszych okazów koni, bydła ras mięsnych i mlecznych, trzody chlewnej, owiec, kóz, kaczek, kur i strusi. Pokazywane są też zwierzęta futerkowe: króliki, szynszyle i nutrie, jak również pszczoły, ślimaki oraz ryby.
Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych i towarzysząca jej "Mięsna arena" zakończy się w niedzielę.
(PAP), on
POLECAMY wSklepiku.pl: "Mięso i Inne Przysmaki z Ogniska"