Informacje

autor: www.sxc.hu
autor: www.sxc.hu

Gęsina mocno podrożeje

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 8 listopada 2017, 07:40

  • Powiększ tekst

W tym roku produkcja gęsi może być mniejsza niż w poprzednich latach. Analitycy spodziewają się wzrostu cen- informuje Magdalena Kowalewska z Banku BGŻ BNP Paribas.

Z danych GUS wynika, że od stycznia do sierpnia 2017 roku liczba piskląt gęsich w Polsce wyniosła 6,3 mln sztuk i spadła o 22 proc. w porównaniu do minionego roku. Ponadto, była średnio o 8 proc. mniejsza niż w latach 2012-2016.

Według danych z Głównego Urzędu Statystycznego w Polsce w grudniu 2015 r. utrzymywano 1 213 045 szt. gęsi.

Zdaniem Kowalewskiej zmniejszenie produkcji gęsiny może wynikać m.in. z problemów związanych z grypą ptaków. Do 20 lipca br. Polska nie posiadała statusu kraju wolnego od tej choroby, w związku z tym hodowcy drobiu, w tym również gęsi, borykali się z ograniczeniami eksportowymi - wyjaśnia.

Tucz gęsi prowadzony jest od lata i trwa ok. 16-17 tygodni. Ptaki te potrzebują wolnego wybiegu, odżywiają się w dużej części naturalną karmą. Dobrze wytuczone gęsi osiągają średnią wagę ok. 6,30-6,50 kg.

Spadek produkcji gęsiny znalazł swoje odzwierciedlenie w cenach. Z danych MRiRW wynika, że w br. producenci gęsiny uzyskiwali wyższe ceny niż przed rokiem. Przeciętnie, w październiku br. za kilogram gęsiny w skupie płacono 8,62 zł, czyli o 15 proc. więcej niż rok wcześniej.

W ostatnim tygodniu października br. za tonę gęsi tuczonych płacono 9210,9 zł. podczas, gdy w analogicznym okresie ub.r. - 7440 zł/t.

Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas zauważają, że mimo wzrostu ceny gęsiny, Polacy coraz chętniej sięgają po ten gatunek mięsa. Oszacowali oni, że bilansowe spożycie gęsiny w Polsce w 2016 roku wyniosło około 260 g na osobę.

Gęsina jest droga w stosunku do innych gatunków drobiu, bo jest to produkt sezonowy, świeże tusze można kupić jedynie w listopadzie-grudniu, w pozostałych miesiącach - w formie zamrożonej.

Choć popularność gęsi w Polsce rośnie, to zdaniem producentów, krajowy rynek jest stale zbyt mały i by produkcja była opłacalna konieczny jest eksport. Polska jest głównym eksporterem gęsiny w krajach UE. Według danych Eurostatu w 2016 roku eksport wyniósł 21,7 tys. ton mięsa i podrobów z gęsi, czyli o 2 proc. więcej niż rok wcześniej.

Od wielu lat głównym odbiorcą polskiej gęsiny są Niemcy, gdzie jest sprzedawane ok. 80 proc. produkcji. W 2016 roku do naszych zachodnich sąsiadów wysłaliśmy 16,1 tys. ton gęsiny, czyli o 7 proc. więcej niż w poprzedzającym roku - zaznacza Kowalewska i dodaje, że głównym pozaunijnym odbiorcą gęsiny był Hongkong, gdzie trafiło 2,5 tys. ton, czyli o 9 proc. mniej niż rok wcześniej.

Największymi producentami gęsiny na świecie są Chiny i Egipt. A głównymi konkurentami Polski w Unii Europejskiej są Włochy i Węgry.

PAP/ as/

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych