PZU sponsorem dobrych postanowień Polaków
Kilka prostych sposobów wystarczy, żeby wydłużyć sobie życie i poprawić jego komfort – wykazały badania amerykańskich naukowców. Na ten temat, a także o roli profilaktyki i prewencji zdrowotnej dyskutowali uczestnicy panelu zorganizowanego przez Grupę PZU podczas Forum Ekonomicznego w Krynicy.
Chcemy, żeby Polacy żyli jak najdłużej i w jak najlepszym zdrowiu – zadeklarował prezes PZU Paweł Surówka, otwierając podczas Forum Ekonomicznego w Krynicy debatę „Polacy najdłużej żyjącym narodem w Europie? Co zrobić, żeby żyć przynajmniej 10 lat dłużej?”.
Przyczynkiem do dyskusji był ogłoszony w czerwcu przez PZU projekt #10latdłużej.
Jak podkreślała prowadząca rozmowę dziennikarka TVP Anna Popek, projekt #10latdłużej jest dowodem na to, że wzorem PZU, cieszącego się największymi od pięciu lat zyskami, można łączyć realizację biznesowych celów ze społeczną wrażliwością i zaangażowaniem.
Zwróciła uwagę, że nasze własne działania i troska o zdrowie mogą wydłużyć życie. – Wszyscy powinniśmy bardziej dbać o zdrowie. Dlatego PZU chce być sponsorem dobrych postanowień Polaków – dodał prezes Surówka.
Profilaktyka to klucz do zdrowia
Przeciętny Polak żyje 74 lata, a Polka 82. To są wskaźniki, które w Europie Zachodniej osiągnięto już 15 lat temu – wskazywał wiceminister zdrowia Waldemar Kraska, przekonując, że wydłużenie życia Polaków jest realne.
Jak podkreślał, najlepszy efekt daje profilaktyka. Pozwala na wcześniejsze wykrycie chorób i skuteczne leczenie:
Inaczej leczy się pacjenta na początku choroby, a inaczej, gdy jest już ona bardzo zaawansowana – powiedział.
Problemem jest fakt, że Polacy niechętnie poddają się regularnym badaniom: – Każdy raz na rok robi przegląd swojego auta, ale nie każdy chce raz na rok pójść do lekarza, by sprawdzić stan swojego zdrowia – dodał wiceminister Kraska.
Do jego wypowiedzi nawiązał prezes PZU Życie Roman Pałac.
Wczesne wykrywanie chorób oraz prewencja to sposób na poprawę jakości życia Polaków. Na przykład w Japonii funkcjonuje bardzo dobry system wykrywania chorób nowotworowych – argumentował.
Jak podkreślił, taki cel, a więc prewencję zdrowotną, mają mobilne Strefy Zdrowia PZU, które odwiedzają różne miejsca w Polsce.
Jedną z nich PZU uruchomił przy Forum Ekonomicznego w Krynicy. Wszyscy, nie tylko uczestnicy ekonomicznej konferencji, mogli w Strefie Zdrowia PZU skorzystać z darmowych porad fizjoterapeutów i dietetyków, a także badań.
Najlepsze dla zdrowia są proste sposoby
O tym, że wydłużenie ludzkiego życia jest realne, świadczą badania naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Harvarda, do których odwoływał się p.o. prezes Agencji Badań Medycznych Radosław Sierpiński.
Stosując się do prostych zasad, można przeżyć w dobrym zdrowiu nawet 14 lat więcej. – Właściwe odżywianie się, regularne uprawianie sportu, unikanie stresu i wysypianie się, a także niepalenie papierosów i umiarkowane picie alkoholu, czyli nie więcej niż dwa kieliszki wina na tydzień – wyliczał te zasady prezes Sierpiński.
Jak podkreślał, badania, które wykazały skuteczność tych metod, są miarodajne. Zostały przeprowadzone aż na 120 tysiącach osób.
Nie trzeba od razu zaczynać od treningów na siłowni czy biegów – w ten sposób do ruchu i aktywności fizycznej przekonywała mistrzyni świata i Europy w kick-boxingu Agnieszka Rylik.
Według niej najlepiej sprawdza się metoda małych kroków:
Na początek wystarczy odstawić samochód, wybrać się na spacer z psem albo robić proste ćwiczenia w domu – mówiła. – Skakanka, ping pong, kometka – zachęcała do każdej formy aktywności.
Powinna temu towarzyszyć odpowiednia dieta, na co z kolei zwracał uwagę znany kucharz Pascal Brodnicki. Właściwe odżywianie się pozwala nie tylko na zachowanie zdrowia, ale i dobrego samopoczucia na co dzień.
Brodnicki żartował, że sam ważąc ponad 100 kg, „wyglądał jak bojler” i zaczął dbać o odpowiednie posiłki.
Powinniśmy znacznie ograniczyć spożywanie mięsa, które zakwasza organizm. Jemy go zdecydowanie za dużo, a powinniśmy nie więcej niż raz-dwa razy w tygodniu – namawiał. – W moim jadłospisie zamiast białka zwierzęcego jest białko roślinne, głównie z roślin strączkowych i kasz – wyjaśnił.
Zachęcał także, by wybierać produkty spożywcze o lepszej jakości.
Mówimy o zdrowiu jako o braku choroby. Ale o zdrowie trzeba aktywnie dbać i to leży w naszych rękach. Wiadomo – są geny, ale to nasze codzienne decyzje w zakresie żywienia, aktywności fizycznej czy badań prewencyjnych mają prawdziwe przełożenie na zdrowie – podsumował debatę prezes PZU Paweł Surówka.