Informacje

Zdjęcie ilustracyjne / autor: Pixabay
Zdjęcie ilustracyjne / autor: Pixabay

Jak skutecznie zamrozić szpinak?

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Student dietetyki na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Pasjonat sportu i zdrowego odżywiania oraz aktywnego trybu życia. W wolnym czasie uwielbia poszerzać swoją wiedzę w oparciu o najnowsze odkrycia naukowe, czym dzieli się z czytelnikami w swoich felietonach

  • Opublikowano: 30 października 2023, 22:00

  • Powiększ tekst

W domowej zamrażarce przechowujemy różne produkty spożywcze. Najczęściej jest to chleb, mięso, ryby, mieszanki warzyw czy na przykład - szpinak. Przeważnie kupujemy go jako mrożonkę. Co jednak, gdyby samemu podjąć się mrożenia szpinaku?

Co zawiera szpinak?

Zalicza się go jednego z najzdrowszych warzyw. Te niepozorne zielone liście skrywają w sobie wiele składników odżywczych. Szpinak jest także niskokaloryczny (23 kcal/100g) i dostarcza sporo błonnika. Jest bogatym źródłem minerałów, witamin i składników odżywczych, głównie żelaza oraz potasu. Ponadto dostarcza również cenne dla organizmu witaminy A, C, K1. Pełno w nim też przeciwutleniaczy, szczególnie luteiny, zeaksantyny i kwercetyny, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają wystąpieniu wielu groźnych chorób, w tym tych nowotworowych. Szpinak znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Można go jeść na surowo, gotować i dusić. Najczęściej wykorzystuje się go do sałatek, sosów, mięs czy koktajli.

Jak mrozić, aby zachował kolor jędrność oraz smak?

Po pierwsze będą nam potrzebne świeże, najlepiej młode liście szpinaku, bez uszkodzeń i przebarwień. Takie liście należy umyć i dokładnie wysuszyć. Można się wspomóc suszarką do sałaty lub ręcznikiem papierowym. Proces osuszania jest o tyle istotny, iż każda pozostałość wody na liściach wpływa na ich jędrność po rozmrożeniu. A co z kolorem? Tajemnica tkwi w specjalnej metodzie obróbki kulinarnej – blanszowaniu oraz hartowaniu. W tym celu zanurzamy liście na kilkanaście sekund we wrzątku, a po wyjęciu przekładamy je do zimnej wody, najlepiej z dodatkiem lodu. Zahartowany szpinak odkładamy do całkowitego wystygnięcia i ponownie osuszamy.

Jak przechowywać?

Do tego celu najlepiej nada się plastikowe i zamykane pudełko lub woreczki strunowe. Jednak wybierając woreczki zwróćmy uwagę, aby żaden inny produkt go nie przygniatał, ponieważ skutkuje to rozkruszeniem szpinaku. Czas jaki może one spędzić w domowej zamrażalce jest dosyć długi i wynosi 12 miesięcy.

Rozmrażanie

Dużo zależy od celu wykorzystania szpinaku. Jeżeli zamierzamy dodać do sałatki, położyć na kanapki lub spożyć na surowo, najlepiej rozmrozić go w lodówce. Poddany wysokiej temperaturze od razu po wyjęciu, może stracić swoją jędrność. Natomiast kiedy szpinak będzie stanowił element dania, to wrzucajmy do bezpośrednio do garnka lub patelni.

Filip Siódmiak

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych