Informacje

McDonald’s rezygnuje ze szkodliwych składników

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 16 sierpnia 2016, 15:54

  • Powiększ tekst

Popularna sieć gastronomiczna musiała ugiąć się pod presją organizacji, które informowały o szkodliwych dodatkach znajdujących się w jedzeniu.

Organizacje zajmujące się żywnością i ich wpływem na ludzkie zdrowie od dawna informowały, że w jedzeniu z McDonald’s znajdują się dodatki, które mogą powodować raka, zaburzenia gospodarki hormonalnej oraz niepłodność. Teraz amerykańska sieć musi ugiąć się pod ciężarem ich argumentów.

Amerykański oddział McDonald’s poinformował, że z nuggetsów i niektórych kanapek śniadaniowych znikną szkodliwe substancje. Do końca sierpnia ma również zostać zmniejszone wysokie stężenie syropu fruktozowo-glukozowego w bułkach. W laboratorium w Seattle trwają już badania nad nową recepturą.

Rzecznik McDonald’s w Polsce Dominik Szulowski zwraca uwagę na fakt, że opisywane zmiany dotyczą wyłącznie amerykańskich restauracji, ponieważ w Polsce w składzie nuggetsów nie ma konserwantów, a bułki nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego.

/tvnbiś

>> Czytaj również: Amerykanom wykradziono narzędzia do walki cybernetycznej? Rosja podejrzana

Powiązane tematy

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.