McDonald’s rezygnuje ze szkodliwych składników
Popularna sieć gastronomiczna musiała ugiąć się pod presją organizacji, które informowały o szkodliwych dodatkach znajdujących się w jedzeniu.
Organizacje zajmujące się żywnością i ich wpływem na ludzkie zdrowie od dawna informowały, że w jedzeniu z McDonald’s znajdują się dodatki, które mogą powodować raka, zaburzenia gospodarki hormonalnej oraz niepłodność. Teraz amerykańska sieć musi ugiąć się pod ciężarem ich argumentów.
Amerykański oddział McDonald’s poinformował, że z nuggetsów i niektórych kanapek śniadaniowych znikną szkodliwe substancje. Do końca sierpnia ma również zostać zmniejszone wysokie stężenie syropu fruktozowo-glukozowego w bułkach. W laboratorium w Seattle trwają już badania nad nową recepturą.
Rzecznik McDonald’s w Polsce Dominik Szulowski zwraca uwagę na fakt, że opisywane zmiany dotyczą wyłącznie amerykańskich restauracji, ponieważ w Polsce w składzie nuggetsów nie ma konserwantów, a bułki nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego.
/tvnbiś
>> Czytaj również: Amerykanom wykradziono narzędzia do walki cybernetycznej? Rosja podejrzana