Informacje

Chmiel / autor: Pixabay
Chmiel / autor: Pixabay

Najdroższe warzywo na świecie

Grzegorz Szafraniec

Grzegorz Szafraniec

Dziennikarz gospodarczy i publicysta z ponad 20-letnim doświadczeniem. Redaktor naczelny kilku uznanych miesięczników, głównie z sektora handlu i FMCG. Twórca największego portalu internetowego w sektorze retail – wiadomoscihandlowe.pl. Wydawca programów gospodarczych w TVP S.A. oraz Forum Ekonomicznego w Karpaczu w 2023 r.

  • Opublikowano: 19 lutego 2025, 19:30

  • Powiększ tekst

Chmiel, z którego produkuje się głównie piwo, jest uprawiany przede wszystkim dla szyszek, ale inne części tej rośliny również są poszukiwanym surowcem. Pędy dzikiego chmielu były jadane już w starożytności, stanowiły również przysmak w kuchni słowiańskiej. Obecnie określa się je powszechnie jako najdroższe dzikie warzywo na świecie.

To prawdziwy rarytas m.in. w Belgii czy Francji, gdzie powstałe z nich potrawy są bardzo drogie i luksusowe. Kilogram białych, delikatnych pędów może kosztować nawet tysiąc euro. Chmiel jest rośliną inwazyjną, łatwo rozprzestrzeniającą się, a jego pnące się łodygi można spotkać w Polsce na nieużytkach, polach, w lasach i nad brzegami jezior. Pędy chmielu mają działanie uspokajające i przeciwlękowe oraz właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wspomagają trawienie, są cennym źródłem witamin i minerałów. Znajdują również zastosowanie w kosmetyce.

GS

»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje

»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:

Prezydent USA „uwalnia płynne złoto”

Fatalne wyniki KAS. „Nie ma czym wytłumaczyć dramatu”

Waloryzacja emerytur. O ile wzrosną świadczenia?

»»POWTÓRKA Z HISTORII! Za Tuska wracają mafie VAT-owskie? - obejrzyj na antenie telewizji wPolsce24

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych