
Najdroższe warzywo na świecie
Chmiel, z którego produkuje się głównie piwo, jest uprawiany przede wszystkim dla szyszek, ale inne części tej rośliny również są poszukiwanym surowcem. Pędy dzikiego chmielu były jadane już w starożytności, stanowiły również przysmak w kuchni słowiańskiej. Obecnie określa się je powszechnie jako najdroższe dzikie warzywo na świecie.
To prawdziwy rarytas m.in. w Belgii czy Francji, gdzie powstałe z nich potrawy są bardzo drogie i luksusowe. Kilogram białych, delikatnych pędów może kosztować nawet tysiąc euro. Chmiel jest rośliną inwazyjną, łatwo rozprzestrzeniającą się, a jego pnące się łodygi można spotkać w Polsce na nieużytkach, polach, w lasach i nad brzegami jezior. Pędy chmielu mają działanie uspokajające i przeciwlękowe oraz właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wspomagają trawienie, są cennym źródłem witamin i minerałów. Znajdują również zastosowanie w kosmetyce.
GS
»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje
»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:
Prezydent USA „uwalnia płynne złoto”
Fatalne wyniki KAS. „Nie ma czym wytłumaczyć dramatu”
Waloryzacja emerytur. O ile wzrosną świadczenia?
»»POWTÓRKA Z HISTORII! Za Tuska wracają mafie VAT-owskie? - obejrzyj na antenie telewizji wPolsce24