Wieprzowina w parówkach drobiowych z cielęciną. Inspekcja handlowa sprawdziła sklepy mięsne
Inspektorzy z Inspekcji Handlowej skontrolowali 165 sklepów i hurtowni, sprzedających mięso i produkty mięsne, sprawdzili 1.279 partii produktów i stwierdzili nieprawidłowości w 83 placówkach (ponad 50 proc.), a także zakwestionowali 516 (ponad 40 proc.) partii produktów – poinformował Urząd Ochrony Konkurencji Konsumentów (UOKiK).
Podczas kontroli Inspekcja Handlowa kwestionowała m.in. zaniżoną lub zawyżoną zawartość tłuszczu.
Np. producent na opakowaniu deklarował na opakowaniu 10 proc. a w rzeczywistości było go 6,6 proc. Wątpliwości wzbudziła także obecność w produktach mięsa innego niż zadeklarowane – np. mięso wieprzowe w parówkach drobiowych z cielęciną. Poza tym producenci nie informowali o zawartości związków fosforu, które dodano do produktów. W wielu przypadkach (zwłaszcza przy produktach sprzedawanych „luzem”) brakowało informacji – np. o substancjach powodujących alergię, dodatku wody, warunkach przechowywania po otwarciu oraz oznaczenia producenta. Podawano też nieprawidłowe nazwy wyrobów – np. użycie określenia wiejska mimo stosowania w produkcie substancji charakterystycznych dla produkcji przemysłowej. Przeprowadzona w I kwartale 2016 roku kontrola Inspekcji Handlowej dotyczyła mięs oraz ich przetworów sprzedawanych luzem albo w opakowaniach (np. mięso mielone, surowa biała kiełbasa, wędliny, konserwy, pasztety). Inspektorzy zbadali ich jakość i sprawdzili, czy przedsiębiorcy (hurtownicy oraz właściciele sklepów) przestrzegają zasad oznakowania tych produktów – czytamy w komunikacie UOKiK.
Ponad 37 proc. (474) skontrolowanych partii produktów było źle oznakowanych (brak lub udzielenie błędnych informacji na temat produktu), najwięcej uchybień w tym zakresie miały wyroby mięsne sprzedawane na wagę (58 proc.). Zastrzeżenia inspektorów - pod względem jakości - wzbudziło też około 13 proc. partii mięs i przetworów mięsnych poddanych badaniom w laboratoriach UOKiK.
Sprawdzone produkty zostały wybrane na podstawie skarg otrzymanych przez inspektoraty wojewódzkie, a także ze względu na zbyt niską cenę w stosunku do jakości sugerowanej nazwą (np. kiełbasa jałowcowa z dodatkiem dziczyzny w wyjątkowo niskiej dla tego rodzaju wyrobów cenie).
W wyniku kontroli Inspekcja Handlowa wydała 9 decyzji o wycofaniu z obrotu przeterminowanych produktów. Nałożono również mandaty i kary pieniężne za sprzedaż nieodpowiadających jakości handlowej oraz zafałszowanych artykułów spożywczych (o łącznej wartości 82,6 tys. zł), a w 61 przypadkach przekazano informacje do odpowiednich instytucji nadzoru.