Informacje

Zdjęcie ilustracyjne / autor: Pixabay
Zdjęcie ilustracyjne / autor: Pixabay

Co zdrowsze? Białko czy żółtko?

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Student dietetyki na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Pasjonat sportu i zdrowego odżywiania oraz aktywnego trybu życia. W wolnym czasie uwielbia poszerzać swoją wiedzę w oparciu o najnowsze odkrycia naukowe, czym dzieli się z czytelnikami w swoich felietonach

  • Opublikowano: 12 lipca 2023, 22:50

  • Powiększ tekst

Jajka niewątpliwie należą do jednych z najzdrowszych pokarmów na świecie

Są podstawą śniadań oraz wielu dań. Na ich bazie przygotowujemy chociażby jajecznicę czy omlety, ale także różnego rodzaju słodkie oraz wytrawne wypieki. Jajko składa się z dwóch zasadniczych i łatwo rozróżnialnych części – białka oraz żółtka. Pozostaje zatem pytanie, co jest zdrowsze?

W czym różnica?

Na to pytanie odpowiada dr Agata Kiciak z Zakładu Technologii i Oceny Jakości Żywności w Katedrze Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jak podaje:

Żółtko jaja kurzego ma bardziej urozmaicony skład chemiczny, niż białko, z tego względu jest bardziej wartościową częścią jaja, jest jednak również bardziej kaloryczne.

Żółtko zawiera także więcej witaminy A, B2, B5, B12, D, E, K oraz kwasu foliowego. Ponadto posiada korzystne proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych, do nienasyconych. Jest ono również źródłem kwasu dokozaheksaenowego (DHA), a więc tłuszczu z rodzaju omega-3. Oprócz tego żółtko to bogactwo minerałów, takich jak potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, selen i fosfor. Z kolei białko jest tak zwanym białkiem pełnowartościowym, co oznacza, że dostarcza niezbędnych aminokwasów, których sami nie potrafimy syntetyzować. Z tego właśnie powodu białka te, znajdujące się także między innymi w rybach, mięsie czy nabiale, powinniśmy często uwzględniać w swoim jadłospisie. Można więc powiedzieć, że żółtko jajka jest zdecydowanie zdrowszą częścią jajka. Dostarcza więcej witamin oraz mikroelementów, ale przy tym zdecydowanie więcej tłuszczu, w tym cholesterolu i kalorii. Białko natomiast lepiej nadaje się do przygotowywania niskoenergetycznych i wysokoobjętościowych posiłków redukcyjnych. Najlepiej jednak wypadają, kiedy jemy jajko w całości. Mamy wtedy pewność, że „wykorzystujemy” potencjał jajek na 100%.

Filip Siódmiak

Żródło: https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C96079%2Czoltko-jajka-bardziej-wartosciowe-od-bialka.html

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych