Informacje

Tradycyjne danie kuchni japońskiej z wieprzowiny fot. www.freeimages.com
Tradycyjne danie kuchni japońskiej z wieprzowiny fot. www.freeimages.com

Jest szansa na otwarcie japońskiego rynku na polską wieprzowinę

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • 28 lutego 2015
  • 08:12
  • 2
  • Tagi: biznes eksport eksport mięsa eksport żywności Japonia Polska rolnictwo wieprzowina
  • Powiększ tekst

Jest szansa na otwarcie japońskiego rynku dla polskiej wieprzowiny - uważa wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Kazimierz Plocke. Jak podkreślił, taka decyzja może zapaść już w najbliższych tygodniach. Plocke towarzyszył prezydentowi w dwudniowej wizycie w Japonii.

Tokio nałożyło embargo na eksport polskiej wieprzowiny po wystąpieniu w naszym kraju przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF).

O eksporcie wieprzowiny wiceszef resortu rolnictwa rozmawiał z japońskimi ministrami rolnictwa oraz gospodarki, przemysłu i handlu.

"Rozmawialiśmy, co możemy zrobić, by przyspieszyć decyzję, która otworzy rynek japoński dla wieprzowiny z Polski" - powiedział Plocke.

Jak zaznaczył, także premier Japonii Shinzo Abe ma zaangażować się w przyspieszenie decyzji, umożliwiającej otwarcie japońskiego rynku.

"Myślę, że jest to kwestia najbliższych tygodni" - mówił wiceminister.

Plocke podkreślił też, że mamy "zielone światło jeśli chodzi o eksport polskich produktów ekologicznych".

"Będziemy zachęcać polskich wytwórców do eksportowania do Japonii" - dodał wiceminister rolnictwa.

PAP, sek

Komentarze