Informacje

Fot.sxc.hu
Fot.sxc.hu

WP: Czy grozi nam choroba szalonych ryb? Wszystko zależy od kanibalizmu

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 16 lutego 2013, 18:03

    Aktualizacja: 16 lutego 2013, 18:14

  • Powiększ tekst

Hodowcy ryb w Unii Europejskiej znów będą mogli stosować mączkę mięsno-kostną w paszach. Ten sam składnik w paszy dla krów był przyczyną BSE i został zakazany kilkanaście lat temu. Czy grozi nam choroba szalonych ryb? – pisze portal Wirtualna Polska.

Jak napisał portal hodowcy ryb w Unii Europejskiej od 1 czerwca będą mogli używać przetworzonego białka zwierzęcego w karmie dla ryb. Dotychczas to było zabronione. Zakaz został na tego rodzaju paszę został wprowadzony dwanaście lat temu w 1997 r. w czasie epidemii gąbczastej encefalopatii bydła (BSE), zwanej potocznie "chorobą szalonych krów". Do jej wybuchu przyczyniło się karmienie bydła mączką mięsno-kostną.

„W 2001 r. zakaz rozszerzono na pasze dla wszystkich zwierząt. Teraz Komisja Europejska częściowo wycofuje się z zakazu” - zaznacza WP.

Jak podkreśla WP według nowej regulacji w paszach dla ryb można będzie stosować przetworzone białka zwierzęce pochodzące od zwierząt nieprzeżuwających (np. drób i trzoda chlewna). Zakaz stosowania krowiej mączki mięsno-kostnej pozostaje w mocy.

„Komisja powołała się na najnowsze badania, według których ryzyko wystąpienia choroby BSE u zwierząt innych niż przeżuwacze jest minimalne, gdyż nie występuje zjawisko kanibalizmu. Specjalny system kontroli ma chronić przed skażeniem pasze dla innych gatunków zwierząt. Nie wszyscy jednak wierzą w skuteczność takiego zabezpieczenia. Francja i Niemcy zagłosowały przeciwko zniesieniu zakazu, a Wielka Brytania wstrzymała się od głosu” – pisze WP.

Pełne zniesienie zakazu jest możliwe. Zależy to stopnia ryzyka kanibalizmu.

„Komisja Europejska oznajmiła też, że nowe prawo to wstęp do zniesienia zakazu na stosowanie przetworzonego białka zwierzęcego w paszach dla drobiu i trzody chlewnej, pod warunkiem że uda się wyeliminować ryzyko kanibalizmu” – podsumowuje WP.

Źródło: WP.pl, opr. J.S.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych