Gruzińskie wino na polskim stole. Eksport coraz większy
Eksport win z Gruzji do Polski w I kw. 2024 r. wzrósł o ponad 20 proc. W ciągu trzech pierwszych miesięcy 2024 roku do Polski przyjechało ponad półtora miliona litrów wina z Gruzji – wynika z danych gruzińskiej Narodowej Agencji Wina (LEPL).
Porównując kwartał do kwartału, wartość wina wyeksportowanego do Polski wzrosła o 22 proc., a ilość o 26 proc.
LEPL to agencja podlegająca Ministerstwu Ochrony Środowiska i Rolnictwa Gruzji utworzona między innymi w celu kontroli i certyfikacji jakości produkcji wina gruzińskiego, promocji i zwiększania świadomości na jego temat, badań gruzińskich winorośli i kultury win gruzińskich.
Wyleją burgundzkie wina warte 200 mln euro
Agencja przekazała w komunikacie, że w 2023 roku Gruzja wyeksportowała wino do 65 krajów i umocniła swoją pozycję na strategicznych rynkach, spośród których Polska jest liderem.
Jeden z najpopularniejszych obecnie trendów win naturalnych i tzw. bursztynowych ma swoje początki w Gruzji, gdzie do fermentacji używa się qvevri – glinianych naczyń, które dla utrzymania stałej i niskiej temperatury są zakopywane w ziemi. Połączenie tej tradycji z nowoczesnym myśleniem o produkcji wina to znak rozpoznawczy win gruzińskich” — powiedziała cytowana w komunikacie Tamta Kvelaidze z National Wine Agency.
Gruzja uruchomiła nowe rynki eksportowe w 2010 roku. Kilka lat później gruzińska metoda produkcji wina w qvevri o 8000-letniej tradycji została uznana jako część niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości i znalazła się na liście UNESCO.
Rafał Pogrzebny (PAP)/bz
»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:
KPO w poślizgu. Tusk zarządza potężne zmiany
Ile zarabiał Daniel Obajtek? Orlen ujawnia