Informacje

autor: Weronika Pochylska
autor: Weronika Pochylska

Burger King stawia na... roślinne nuggetsy

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 13 kwietnia 2021, 11:30

  • 1
  • Powiększ tekst

Roślinne nuggetsy to kolejna pozycja w Burger King, która pojawia się w menu restauracji w odpowiedzi na rosnące zainteresowanie roślinnym jedzeniem wśród coraz szerszej grupy Polaków. Danie, podobnie jak Plant-based Whopper, zostało opracowane we współpracy z The Vegetarian Butcher. Dzisiaj debiutuje we wszystkich restauracjach Burger King na terenie Polski

Kolejna propozycja Burger King powstała w odpowiedzi na zapotrzebowanie gości, którzy dopytywali o kolejne roślinne opcje w menu restauracji – to rozwiązanie dla wszystkich, zwłaszcza dla tych którzy chcąc ograniczać spożycie mięsa, jednocześnie poszukują bezkompromisowego smaku. Roślinne nuggetsy na bazie soi, podobnie jak te oryginalne z kurczaka, są chrupiące z zewnątrz, a delikatne i soczyste w środku.

W Burger King zawsze stawiamy naszych gości na pierwszym miejscu i stale szukamy możliwości zapewnienia im nowych smacznych alternatyw – podkreśla Zuzanna Kilar, brand manager Burger King Polska – Dlatego od dziś mamy szczególną przyjemność zaproponować naszym gościom restauracji BK w Polsce nuggetsy na bazie roślin. Ci, którzy mieli możliwość ich spróbowania i porównania z tymi z kurczaka, uważają, że są równie pyszne. Naprawdę warto to sprawdzić! – dodaje.

Kolejne sieci restauracyjne, także w Polsce, z sukcesem wprowadzają lub poszerzają swoją roślinna ofertę, a roślinne alternatywy mięsa trafiają do koszyków zakupowych co dziesiątego gospodarstwa domowego nad Wisłą. W parze z trendami konsumenckimi idą starania producentów, by jak najlepiej odpowiadały smakiem, teksturą i wartościami odżywczymi znanym produktom mięsnym. Holenderska marka The Vegetarian Butcher, która od lat pracuje nad roślinnymi zamiennikami mięsa, także w Polsce stopniowo zaznacza swoją obecność coraz mocniej.

Dzięki coraz lepszej jakości i dostępności alternatyw mięsa, bardziej roślinna dieta przestaje kojarzyć się z kompromisami. Po debiucie w Niemczech, kolejnym krajem gdzie zaopatrzymy się w roślinne nuggetsy w Burger King jest Polska. To potwierdza potencjał rynkowy roślinnego jedzenia nad Wisłą i wyznacza kolejny krok milowy w coraz poważniejszym postrzeganiu roślinnego jedzenia, zarówno przez konsumentów, jak i branżę spożywczą – mówi Maciej Otrębski, strategic partnerships manager w kampanii RoślinnieJemy – W końcu, według danych Nielsen na koniec 2020 roku, wartość sprzedaży produktów roślinnych kształtowała się na poziomie 600 milionów złotych – zwraca uwagę Otrębski.

Roślinne nuggetsy dostępne są w całej Polsce od 13 kwietnia.

Czytaj też: Rynkowi PR-owokatorzy. Korporacje się radykalizują

Mat.Pras./KG

Wiadomości Google

Kliknij Obserwuj i bądź na bieżąco!

Powiązane tematy

Komentarze