Informacje

Cukier / autor: Pixabay
Cukier / autor: Pixabay

W Europie cukru obfitość. Skąd ta panika nad Wisłą?

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 27 lipca 2022, 19:10

  • Powiększ tekst

W dyskontach brakuje cukru, bo spanikowani klienci kupują na zapas, bojąc się wzrostu cen. Na dodatek muszą rywalizować o niego z właścicielami małych sklepów – pisze w środę „Rzeczpospolita”.

Choć cukier znika błyskawicznie z półek, to w rzeczywistości nie brakuje go ani w Polsce, ani na rynku unijnym. Nie został też po cichu wyeksportowany. Klienci rzucili się na zakupy z nakręcającej się obawy przed jego brakiem” - pisze w środę „Rz”.

Gazeta przytaczając słowa handlowców pisze, że za mało czasu upłynęło od ostatniej paniki na początku lockdownu w 2020 r., by zapomnieć o stresie związanym z niedoborami towarów i zaznacza, że w tanich sieciach handlowych cukier masowo kupują też właściciele małych sklepów, dla których jest tam taniej, niż w hurtowniach.

Rzeczpospolita” zaznacza, że choć klienci w nerwowej atmosferze wykupują cukier ze sklepów, to wcale go nie brakuje. „W Europie jest 1,9 mln ton zapasów. A Polska zaliczyła wyjątkowo udany sezon produkcji z wynikiem o 340 tys. ton lepszym niż przed rokiem” - czytamy.

Wszystkie dostawy do kontraktowych klientów spółki, w tym do sieci handlowych są realizowane bez zakłóceń, po cenach zakontraktowanych w ubiegłym roku” – zapewnia cytowany przez „Rz” Marcin Lechowski, prezes Nordzucker Polska.

Czytaj też: Cena gazu skoczyła! Mocny wzrost

PAP/kp

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych