Informacje

świnie / autor: Pixabay
świnie / autor: Pixabay

Ceny trzody chlewnej nie powinny już spadać

br

  • 21 lutego 2019
  • 21:34
  • 2
  • Tagi: biznes GUS rolnictwo trzoda chlewna żywność
  • Powiększ tekst

Ceny skupu podstawowych produktów rolnych wzrosły rocznie o 1,5 proc. - informuje GUS - w porównaniu do grudnia zanotowały spadek o 0,5 proc. Jak ocenia Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole, ceny trzody chlewnej osiągnęły lokalne minimum.

Jak podaje Urząd, w styczniu 2019 r. w skali roku ceny skupu większości produktów rolnych były wyższe, wyjątek stanowiły ceny mleka i żywca wieprzowego. Ceny żywca wieprzowego w skupie kształtowały się na poziomie 4,06 zł/kg i były niższe zarówno w porównaniu z poprzednim miesiącem (o 3,1 proc.), jak i z rokiem ubiegłym (o 4,7 proc.). Natomiast za 1 hl mleka płacono w skupie 140,77 zł. Cena mleka w stosunku do ubiegłego miesiąca wzrosła o 0,5 proc., natomiast w odniesieniu do stycznia 2018 r. spadła o 0,9 proc.

W przypadku cen świń uważamy, że w styczniu osiągnęły one swoje minimum lokalne i w kolejnych miesiącach oczekujemy ich wyraźnego wzrostu. W naszej ocenie redukcja pogłowia trzody chlewnej w Chinach będąca skutkiem utrzymującej się w ostatnich kwartałach niskiej opłacalności jej produkcji oraz strat związanych z rozprzestrzenianiem się ASF będzie oddziaływała w kierunku wyraźnego wzrostu chińskiego importu wieprzowiny. W połączeniu z obserwowanym w ostatnich kwartałach spadkiem pogłowia świń w UE znajdzie to naszym zdaniem odzwierciedlenie we wzroście cen trzody chlewnej – ocenia Olipra.

GUS podaje, że w skupie za ziemniaki płacono średnio 72,74 zł/dt, tj. więcej o 37,9 proc. niż przed miesiącem i o 55,5 proc. niż przed rokiem.

Podobnie jak przed miesiącem najsilniej zwiększyły się ceny skupu ziemniaków (…), co jest związane z ich wyraźnie mniejszą podażą ze względu na ubiegłoroczną suszę. Z tego samego powodu wyraźnie wyższe były również ceny owsa (+38,1 proc. r/r), kukurydzy (+25,0 proc.), pszenżyta (+24,6 proc.), żyta (+24,2 proc.), pszenicy (+24,2 proc.) oraz jęczmienia (+21,0 proc.). Nieznacznie zwiększyły się także ceny drobiu (+3,0 proc.) i bydła (+0,3 proc.). Dane za luty wskażą jednak na wyraźny spadek cen bydła ze względu na ostatni kryzys wizerunkowy w polskim sektorze wołowiny. Uważamy jednak, że będzie on przejściowy i ceny skupu bydła na koniec 2019 r. nieznacznie przekroczą 6,50 zł/kg – uważa ekonomista Credit Agricole.

Komentarze