Informacje

Fot. Freeimages
Fot. Freeimages

Ruchanki, nalewki i truskawki na święcie żywności tradycyjnej

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 1 czerwca 2014, 16:30

  • Powiększ tekst

Wyroby kilkudziesięciu producentów regionalnej, niskoprzetworzonej żywności zaprezentowano w niedzielę w Gdańsku podczas VIII Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego. W minionych latach stoiska z żywnością odwiedziły tysiące mieszkańców Trójmiasta i okolic.

Edyta Klasa z Urzędu Marszałkowskiego woj. pomorskiego w Gdańsku poinformowała, że wystawcy to głównie członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Pomorskie i Koła Gospodyń Wiejskich z Kaszub, Kociewia i Żuław.

"Chcemy pokazać bogactwo kuchni pomorskiej a takie święto daje konsumentom możliwość dotarcia bezpośrednio do konsumenta"

-- powiedziała. Podkreśliła, że oprócz promocji województwa pomorskiego poprzez dobrą, sprawdzoną i wysokiej jakości żywność tradycyjną święto ma także przyczynić się do wzrostu wiedzy konsumentów na temat żywności tradycyjnej.

Zdaniem Klasy główną barierą uniemożliwiającą wprowadzanie żywności regionalnej, produkowanej na małą skalę na rynek są przepisy weterynaryjne i sanitarne w tym zakresie.

Zwróciła uwagę, że pewną nadzieję na zmianę tej sytuacji daje rozpoczęcie prac legislacyjnych m.in. dotyczących zmian w przepisach weterynaryjnych, które mają ułatwić przetwórstwo i sprzedaż bezpośrednią przez producentów i rolników.

"Coraz więcej o tym się mówi, jest coraz więcej akcji społecznych domagających się złagodzenia przepisów w zakresie sprzedaży żywności lokalnej"

-- dodała.

Pomorskie jest na drugim miejscu w kraju pod względem liczby produktów na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Województwo posiada na liście 144 produkty a receptury kolejnych 12 czekają na wpisanie. Na listę prowadzoną przez ministerstwo wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które są wytwarzane tradycyjnymi metodami co najmniej od 25 lat. W całym kraju zarejestrowanych jest już ponad 1250 produktów tradycyjnych.

Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego odbywa się na placu przed Katedrą w Oliwie i na ul. Biskupa Edmunda Nowickiego. Oferowane są m.in. wędliny, pieczywo, miód, sery, przetwory z runa leśnego, pierogi, ruchanki (racuchy) i, po raz pierwszy w tym roku, truskawki kaszubskie.

"Są to pierwsze tegoroczne owoce pochodzące z plantacji, które były przykrywane agrowłókniną"

-- dodała. Na owoce z tradycyjnych, nieosłoniętych upraw jeszcze trzeba zaczekać, prawdopodobnie do ok. połowy czerwca.

Swoje stoiska z rękodziełem mają też twórcy ludowi; występują kapele regionalne z Kaszub i z Kociewia. Tegoroczne święto produktu tradycyjnego połączono z regionalnymi obchodami Dnia Samorządu Terytorialnego.

(PAP), on

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych