Tradycyjne polskie produkty: Zobacz czym imponujemy UE!
ChOG to ważne, unijne oznaczenie produktów spożywczych, gwarantujące, iż taki produkt jest wytwarzany według tradycyjnych receptur. Co ważne Polska ma aż 43 takie produkty!
Ostatnim z nich jest wpisany dopiero co na listę podpiwek kujawski. Wpisany do rejestru Komisji Europejskiej, tworzonego w ramach europejskiej polityki jakości i ochrony wyjątkowych produktów regionalnych, jako produkt posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) dosłownie na dniach stał się 43 takim rodzimym produktem.
Co istotne, oznaczenie to nie tylko świadczy o metodach wykonania produktu ale też podkreśla związek produktu z konkretnym obszarem geograficznym, któremu zawdzięcza on szczególną jakość lub renomę.
Warto sprawdzić jakie inne, polskie produkty cieszyć się mogą tym oznaczeniem:
-
Bryndza podhalańska
-
Oscypek
-
Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich
-
Półtorak staropolski tradycyjny
-
Dwójniak staropolski tradycyjny
-
Trójniak staropolski tradycyjny
-
Czwórniak staropolski tradycyjny
-
Rogal świętomarciński
-
Wielkopolski ser smażony
-
Andruty kaliskie
-
Olej rydzowy tradycyjny
-
Pierekaczewnik
-
Truskawka kaszubska
-
Redykołka
-
Wiśnia nadwiślanka
-
Fasola korczyńska
-
Miód kurpiowski
-
Podkarpacki miód spadziowy
-
Suska sechlońska
-
Kiełbasa lisiecka
-
Obwarzanek krakowski
-
Śliwka szydłowska
-
Jabłka łąckie
-
Chleb prądnicki
-
Kiełbasa jałowcowa staropolska
-
Kiełbasa myśliwska staropolska
-
Karp zatorski
-
Miód drahimski
-
Kołocz śląski / kołacz śląski
-
Jabłka grójeckie
-
Kabanosy staropolskie
-
Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca / fasola z Doliny Dunajca
-
Fasola wrzawska
-
Miód z Sejneńszczyzny / Łoździejszczyzny / Seinų/ Lazdijų krašto medus
-
Ser koryciński swojski
-
Jagnięcina podhalańska
-
Cebularz lubelski
-
Krupnioki śląskie
-
Kiełbasa biała parzona wielkopolska
-
Kiełbasa piaszczańska
-
Kiełbasa krakowska sucha staropolska
-
Czosnek galicyjski
-
Podpiwek kujawski
portalspożywczy/ as/
CZYTAJ TEŻ: