Informacje

Oto tradycyjne polskie produkty! / autor: fot. Pixabay
Oto tradycyjne polskie produkty! / autor: fot. Pixabay

Tradycyjne polskie produkty: Zobacz czym imponujemy UE!

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 14 maja 2020, 14:02

  • Powiększ tekst

ChOG to ważne, unijne oznaczenie produktów spożywczych, gwarantujące, iż taki produkt jest wytwarzany według tradycyjnych receptur. Co ważne Polska ma aż 43 takie produkty!

Ostatnim z nich jest wpisany dopiero co na listę podpiwek kujawski. Wpisany do rejestru Komisji Europejskiej, tworzonego w ramach europejskiej polityki jakości i ochrony wyjątkowych produktów regionalnych, jako produkt posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) dosłownie na dniach stał się 43 takim rodzimym produktem.

Co istotne, oznaczenie to nie tylko świadczy o metodach wykonania produktu ale też podkreśla związek produktu z konkretnym obszarem geograficznym, któremu zawdzięcza on szczególną jakość lub renomę.

Warto sprawdzić jakie inne, polskie produkty cieszyć się mogą tym oznaczeniem:

  1. Bryndza podhalańska

  2. Oscypek

  3. Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich

  4. Półtorak staropolski tradycyjny

  5. Dwójniak staropolski tradycyjny

  6. Trójniak staropolski tradycyjny

  7. Czwórniak staropolski tradycyjny

  8. Rogal świętomarciński

  9. Wielkopolski ser smażony

  10. Andruty kaliskie

  11. Olej rydzowy tradycyjny

  12. Pierekaczewnik

  13. Truskawka kaszubska

  14. Redykołka

  15. Wiśnia nadwiślanka

  16. Fasola korczyńska

  17. Miód kurpiowski

  18. Podkarpacki miód spadziowy

  19. Suska sechlońska

  20. Kiełbasa lisiecka

  21. Obwarzanek krakowski

  22. Śliwka szydłowska

  23. Jabłka łąckie

  24. Chleb prądnicki

  25. Kiełbasa jałowcowa staropolska

  26. Kiełbasa myśliwska staropolska

  27. Karp zatorski

  28. Miód drahimski

  29. Kołocz śląski / kołacz śląski

  30. Jabłka grójeckie

  31. Kabanosy staropolskie

  32. Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca / fasola z Doliny Dunajca

  33. Fasola wrzawska

  34. Miód z Sejneńszczyzny / Łoździejszczyzny / Seinų/ Lazdijų krašto medus

  35. Ser koryciński swojski

  36. Jagnięcina podhalańska

  37. Cebularz lubelski

  38. Krupnioki śląskie

  39. Kiełbasa biała parzona wielkopolska

  40. Kiełbasa piaszczańska

  41. Kiełbasa krakowska sucha staropolska

  42. Czosnek galicyjski

  43. Podpiwek kujawski

portalspożywczy/ as/

CZYTAJ TEŻ:

Coraz więcej zaburzeń psychicznych z powodu COVID-19

FBI z apelem do naukowców. Chiny mogą wykraść dane!

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych