Informacje

Ceny masła na GDT najniżej od grudnia 2016 r.

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • 5 września 2018
  • 21:59
  • 0
  • Tagi: biznes GDT masło Nowa Zelandia przetwórstwo rolnictwo żywność
  • Powiększ tekst

Wczoraj odbyła się aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. W wynikach aukcji na szczególną uwagę zasługuje kontynuacja spadku cen masła, które ukształtowały się na najniższym poziomie od grudnia 2016 r. - pisze w swoim komentarzu Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole.

Indeks cen GDT zmniejszył się na niej do 928 pkt. wobec 935 pkt. na poprzedniej aukcji przeprowadzonej 21 sierpnia br. (spadek o 0,7 proc.), co było nieznacznie powyżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT ukształtował się tym samym na najniższym poziomie od października 2016 r. - czytamy w komentarzu.

Olipra dodaje, że „w kierunku zmniejszenia indeksu oddziaływały niższe ceny 3 z 9 jego składowych: masła (-2,8 proc.), pełnego mleka w proszku (-2,2 proc.) oraz laktozy (-0,5 proc.). Przeciwny efekt miały wyższe ceny sera Cheddar (+4,2 proc.), kazeiny podpuszczkowej (+3,7 proc.), odtłuszczonego mleka w proszku (+2,2 proc.), bezwodnego tłuszczu mlecznego (+0,2 proc.) oraz maślanki w proszku (+0,1 proc.)”.

W wynikach aukcji na szczególną uwagę zasługuje kontynuacja spadku cen masła, które ukształtowały się na najniższym poziomie od grudnia 2016 r. Zrealizował się tym samym nasz scenariusz, zgodnie z którym po przejściowym wzroście cen w I poł. br. związanym z niższą produkcją mleka w Nowej Zelandii z uwagi na suszę, ceny produktów mlecznych, w tym masła powrócą do trendu spadkowego – pisze ekonomista Credit Agricole.

Zwiększyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 38 811 ton wobec 32 041 ton (+21,1 proc.). Kolejna aukcja GDT odbędzie się 18 września.

Komentarze