Informacje

Zdjęcie ilustracyjne / autor: fot. Pixabay
Zdjęcie ilustracyjne / autor: fot. Pixabay

Czy grill jest zdrowy? Znamy odpowiedź!

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 1 maja 2024, 11:30

  • Powiększ tekst

Grillowanie tłustych mięs i kiełbas nie jest zdrową formą przygotowywania jedzenia. Są grupy osób, którym tak przygotowane potrawy zdecydowanie się odradza - powiedziała PAP dr Aleksandra Szymańska, specjalistka chorób wewnętrznych ze Szpitala Miejskiego nr 4 w Gliwicach

Jedzenie grillowanych, tłustych mięs, jak karkówka czy schab, a także wysokoprzetworzonych kiełbas i popijanie ich alkoholem to bardzo niezdrowy spsób spędzania czasu. Można jednak zrobić wiele, aby grillowanie stało się bardziej przyjazne dla naszego organizmu” - powiedziała dr Szymańska.

Bardzo niebezpieczny dla zdrowia jest tłuszcz kapiący na rozpalony węgiel czy na drewno, gdyż podczas jego spalania wydzielają się rakotwórcze substancje. Uwielbiana przez niektórych chrupiąca skórka powstająca na mięsie czy kiełbasie, czasem nawet odrobinę przypalona, również nie jest zdrowa i również może wydzielać substancje rakotwórcze” – podkreśliła internistka.

Podczas grillowania żywności wytwarzają się szkodliwe związki chemiczne, jak np. węglowodory aromatyczne, które powstają, gdy wytapiający się z mięsa tłuszcz kapie na źródło żaru. Następnie z dymem przedostaje się do przygotowywanego jedzenia. Dlatego zaleca się, aby nie grillować jedzenia bezpośrednio na ruszcie tylko na specjalnych tackach.

Przypalone to niezdrowe?

Przypalone i chrupiące mięso zawiera niebezpieczną akroleinę, czyli aldehyd o silnych właściwościach rakotwórczych.

Lekarka zaleca, by na grilla wybierać chudsze mięso - z kurczaka lub indyka. „Na ruszcie można też przygotowywać ryby, warzywa, a nawet owoce” - przypomniała.

Do grilla - zrób sałatkę!

Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie majówki bez tradycyjnego grilla, dr Szymańska poleca, aby zawsze, jako dodatek do mięs czy kiełbas, przygotowywać sałatki warzywne, które wzbogacą naszą dietę i jakość jedzenia.

Z jedzenia tłustych potraw z grilla powinny zrezygnować osoby z chorobami układu krążenia, nadciśnieniem, po przebytym zawale serca lub zmagające się z wysokim poziomem cholesterolu” - powiedziała specjalistka. Dodała, że bardzo częste spożywanie grillowanych niezdrowych potraw może przyczynić się do rozwoju cukrzycy typu drugiego.

»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:

Co zarządziła Unia w sprawie miodu, dżemu i mleka?

Wyrok na CPK ogłoszony! Okęcie idzie do rozbudowy

Rarytas z NBP. Numizmatyczna okazja na rocznicę złotego

Naturalny korek uratuje oceany

Pacjenci w trakcie leczenia onkologicznego, kobiety w ciąży, a także małe dzieci również powinni bardzo ostrożnie podchodzić do jedzenia grillowanych potraw.

PAP/ as/

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych