Informacje

www.sxc.hu
www.sxc.hu

Polska szykuje się na mięsne embargo

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 1 sierpnia 2014, 15:58

  • Powiększ tekst

Polska od dawna przygotowuje się do ewentualnego nałożenia przez Rosję embarga na polskie mięso – zdradził minister rolnictwa Marek Sawicki. - Nie wiemy, co nas czeka ze strony Rosji - zaznaczył.

Sawicki był pytany na konferencji prasowej o to, czy resort przygotowuje się do tego, że po nałożeniu embarga na polskie warzywa i owoce kolejnym krokiem może być embargo na polskie mięso.

Przygotowujemy się (na to) i to dokładnie od lutego 2008 r., kiedy Rosja zniosła embargo na żywność z Polski. Byłem przekonany, że ten rynek jest rynkiem niepewnym - powiedział. Dlatego - jak wyjaśnił - potrzebna była promocja polskiej żywności na rynkach trzecich.

Jak zaznaczył, resort w ostatnich latach razem z rolnikami i przedsiębiorcami uczestniczył w wielu światowych imprezach targowych - w krajach azjatyckich i arabskich. - Mamy rzeczywiście szeroko otwarte rynki, ale nie na tyle, żeby w szybkim tempie zrekompensować ubytek rynku rosyjskiego - zaznaczył.

Minister pytany był również, jak ocenia szanse na otrzymanie rekompensat dla polskich producentów warzyw i owoców. Jeszcze w piątek ma rozmawiać o tej sprawie z przedstawicielami Komisji Europejskiej i Parlamentu Europejskiego. Zdaniem Sawickiego jest za wcześnie, by mówić o szansach i konkretnych środkach. - Przedstawiliśmy wczoraj KE wartość tego rynku - owoców i warzyw w Rosji. Będziemy teraz rozmawiać - powiedział.

Sawicki wyraził też zadowolenie, że po wielu latach Japonia zniosła embargo na polską wołowinę. - Po 13 latach od pojawienia się choroby wściekłych krów w Europie, kiedy Japonia zakazała całkowicie importu wołowiny z Europy, Polska jest czwartym krajem po Francji, Holandii i Irlandii, który otrzymuje zgodę Japonii na eksport wołowiny - powiedział. Dodał, że trwają intensywne prace, aby również udało się znieść embargo na wieprzowinę w tym azjatyckim kraju. W 2013 r. 2/3 polskiego eksportu towarów spożywczych na rynek japoński stanowiła wieprzowina.

Od piątku ma obowiązywać czasowe ograniczenia wwozu do Rosji polskich owoców i warzyw. W środę o zakazie poinformowała Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej (Rossielchoznadzor). Zakaz dotyczy oprócz świeżych jabłek, także gruszek, wiśni, czereśni, nektaryn, śliwek i wszystkich odmian kapusty (w tym białej, pekińskiej, czerwonej, brukselki, brokułów), kalafiorów.

Minister rolnictwa Marek Sawicki wysłał w czwartek do unijnego komisarza ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Daciana Ciolosa list informujący o stratach, jakie mogą ponieść polscy producenci owoców i warzyw w związku z zapowiedzianym embargiem. Z danych resortu rolnictwa wynika, że Polska wyeksportowała do Rosji w 2013 r. ponad 804 tys. ton produktów z sektora owoców i warzyw o wartości blisko 336 mln euro. Straty wynikające z wprowadzonego przez Rosję embarga mogą wynieść ok. 500 mln euro.

PAP/ JKUB/

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych