Informacje

Rynek HoReCa w Polsce wzrośnie w 2017 r. do 28,2 mld zł

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 27 kwietnia 2017, 13:32

    Aktualizacja: 27 kwietnia 2017, 13:32

  • Powiększ tekst

Rynek HoReCa wzrośnie w tym roku o 5,7 proc. r/r do 28,2 mld zł po tym, jak w ub.r. jego wartość zwiększyła się o 7,1 proc. r/r do 26,7 mld zł, wynika z raportu PMR "Rynek HoReCa w Polsce 2017. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2017-2022".

Ponad połowa Polaków korzysta z usług gastronomicznych i widać rosnący trend nie tylko w liczbie samych klientów rynku HoReCa, ale także w zwiększającej się częstotliwości odwiedzin. Ubiegły rok był bardzo dobrym okresem dla konsumpcji oraz gastronomii. Polacy chętnie odwiedzają zarówno placówki najbardziej znanych sieci (jak największych McDonald's, KFC), jak i lokale niezależne: modne food trucki, bary i restauracje slow-food, czy o wąskiej specjalizacji jak wegańskie, wybrane dania kuchni świata - czytamy w komunikacie, poświęconym raportowi.

Jedną z największych przeszkód, z jakimi rynek musiał się mierzyć w ciągu ostatnich kilku lat, była niska dodatnia dynamika liczby konsumentów i wartości paragonów. Sporym wyzwaniem była także zmiana przyzwyczajeń i większe wymagania odnośnie oferty restauracyjnej spełniającej potrzeby klientów na diecie. Ten ostatni czynnik jest coraz bardziej zauważalny w związku z rosnącą świadomością społeczeństwa w kwestii zdrowego stylu życia. Jak pokazuje badanie PMR, 13 proc. Polaków przyznało się do stosowania określonej diety. Osoby na diecie to w zdecydowanej większości (68 proc.) osoby będące na diecie zdrowotnej, czy leczniczej. Dieta typowo odchudzająca stosowana jest przez 16 proc. badanych. Diety wykluczające określone składniki (jak weganizm, wegetarianizm, diety bezlaktozowe, bezglutenowe, itp.) stanowią razem 9 proc. deklaracji, podano również.

Inną przeszkodą, z jaką obecnie mierzy się rynek są nie tylko rosnące koszty zatrudnienia, ale także skokowy wzrost bariery związanej z niedoborem wykwalifikowanych pracowników. Spadająca liczba osób bezrobotnych oraz wzrost płac w wielu sektorach handlu sprawił, że gastronomia musi się mierzyć z problemem zwiększającej potrzeby profesjonalizacji zawodu kelnera czy barmana - czytamy dalej.

Dużym wyzwaniem dla rynku HoReCa jest także szybko rosnąca liczba sklepów convenience z ofertą gastronomiczną, kącików gastronomicznych na stacji paliw czy oferty kanapek i ciepłych napojów w piekarniach czy cukierniach. Jak pokazują nasze badania, połowa Polaków korzystała z takiej formy zakupów produktów gastronomicznych, co jest wartością zbliżoną z ogólnym odsetkiem korzystających z gastronomii, podano także.

Na podst. ISBNews

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych