Informacje

Podczas testów naczynia pękały w piecu nagrzanym do 180 st. C / autor: Pixabay
Podczas testów naczynia pękały w piecu nagrzanym do 180 st. C / autor: Pixabay

UOKiK: zastrzeżenia do ponad 40 proc. naczyń żaroodpornych

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 14 lutego 2020, 15:40

  • Powiększ tekst

Zbyt mała odporność na wysokie temperatury i brak instrukcji bezpiecznego użytkowania - m.in. takie zastrzeżenia miała Inspekcja Handlowa do prawie 42 proc. partii naczyń żaroodpornych z ceramiki i szkła. Sprawdzono blisko 200 partii towaru - podał w piątek UOKiK.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) poinformował w komunikacie, że Inspekcja Handlowa sprawdziła 191 partii naczyń żaroodpornych z ceramiki i szkła. Zakwestionowała 80 z nich - prawie 42 proc. Kontrola odbyła się w II kwartale 2019 r. u 54 przedsiębiorców z 13 województw. Inspektorzy sprawdzali głównie sklepy i hurtownie, ale byli też u kilku producentów, importera i pierwszego dystrybutora.

Najwięcej uchybień dotyczyło oznakowania. Z tego powodu inspektorzy zakwestionowali 73 partie produktów. Chodziło głównie o brak informacji o temperaturze, w jakiej można używać naczynia, niekompletne instrukcje bezpiecznego użytkowania i konserwacji. Blisko jedna trzecia zakwestionowanych produktów nie miała jakichkolwiek oznaczeń i instrukcji. Urząd podkreślił, że wszyscy przedsiębiorcy dobrowolnie poprawili oznakowanie, większość zrobiła to jeszcze podczas kontroli.

Próbki 19 partii naczyń żaroodpornych zostały zbadane w laboratorium. Okazało się, że aż 10 z nich, czyli ponad połowa, ma niewystarczającą odporność na wysokie temperatury. Podczas testów pękały w piecu nagrzanym do 180 st. C  - podał UOKiK.

Wszystkie zakwestionowane podczas badań laboratoryjnych partie wycofano ze sprzedaży.

UOKiK wszczął osiem postępowań administracyjnych, w dwóch pozostałych przypadkach trwają czynności wyjaśniające.

Urząd przypomniał, że podczas zakupu naczynia żaroodpornego warto sprawdzić, m.in. czy na produkcie lub opakowaniu jest podana maksymalna temperatura, w której można go używać, a także czy jest dołączona instrukcja w języku polskim - powinny się w niej znaleźć m.in. informacje o: maksymalnej temperaturze, tworzywie, z jakiego naczynie zastało wykonane, sposobie poprawnego użytkowania, sposobie konserwacji. Jeśli pojawią się wątpliwości lub zastrzeżenia do kupowanych naczyń, powinno się zawiadomić Inspekcję Handlową.

SzSz (PAP)

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych