Informacje

Zdjęcie ilustracyjne / autor: pixabay.com
Zdjęcie ilustracyjne / autor: pixabay.com

Niemcy: brakuje pracowników w gastronomii i hotelarstwie

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 12 lipca 2021, 17:50

  • Powiększ tekst

Przemysł restauracyjny i hotelowy w Niemczech jest już w dużej mierze otwarty po długim przestoju spowodowanym lockdownem, ale w wielu miejscach brakuje personelu niezbędnego do ponownego uruchomienia lokali - pisze w poniedziałek portal RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND).

Według Ingrid Hartges, dyrektor generalnej Niemieckiego Stowarzyszenia Hoteli i Restauracji (Dehoga), brakuje przede wszystkim kucharzy i pracowników obsługi, ale również pracowników sezonowych z zagranicy oraz dorabiających w restauracjach studentów.

Według Federalnej Agencji Pracy liczba pracowników objętych składkami na ubezpieczenie społeczne w branży gastronomicznej i hotelarskiej spadła w kwietniu do niecałych 940 tys. W porównaniu do kwietnia 2019 r. był to spadek o blisko 154 tys. osób, czyli ponad 14 proc. Nawet w porównaniu z kwietniem 2020 roku, kiedy pandemia koronawirusa objęła już Niemcy, zatrudnienie w kwietniu 2021 roku spadło o blisko 83 tys. pracowników, czyli o około 8 proc.

Pracowników z branży gastronomicznej zatrudniły przede wszystkim duże sieci handlowe, ale niektórzy przenieśli się do Austrii i Szwajcarii, gdzie restauracje i hotele zostały wcześniej niż w Niemczech ponownie otwarte.

Jesteśmy przekonani, że pracownicy powrócą - powiedziała Hartges portalowi RND. Teraz ważne jest jednak, aby „polityka zapewniała długotrwałe otwarcie” branży - zastrzegła.

PAP/RO

CZYTAJ TEŻ: Dochód Polaków: to jeden z najlepszych wyników na świecie

Powiązane tematy

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.