Kawa może zapobiegać marskości wątroby
Nie od dziś wiadomo, że kawa ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Ostatnie badania wykazały nawet, że picie dwóch filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć o połowę ryzyko zgonu z powodu schorzeń wątroby
Ogólna statystyka oraz metaanaliza z czasopisma Pharmacy & Therapeutics, w tym badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Southampton w Wielkiej Brytanii zebrały oraz podsumowały aż dziewięć badań obejmujących ponad pół miliona kobiet oraz mężczyzn z sześciu krajów.
Wszyscy zgodnie potwierdzili, że kawa zmniejsza częstość występowania marskości wątroby. Wedle ich obserwacji widoczne zmiany to 44% w przypadku marskości wątroby oraz 50% dla innych jej chorób. Obecnie w Polsce i na świecie marskość wątroby jest jedną w głównych przyczyn przedwczesnej śmierci. Niestety wyniki często są niedoszacowane, ze względu na brak odpowiedniej diagnostyki. A zatem co takie znajduje się w kawie, że wykazuje aż tak pozytywne właściwości?
W ziarnach kawowca występuje niezwykle dużo związków bioaktywnych. Oprócz kofeiny znajdziemy tam również całą gamę przeciwutleniaczy oraz substancje przeciwzapalne, na przykład kwas chlorogenowy. Ponadto często przytaczany się także, że kawa w odróżnieniu od niektórych leków jest na ogół lepiej przez nas tolerowana i ma stosunkowo wysoki profil bezpieczeństwa.
Filip Siódmiak