Informacje

Świąteczny stół  / autor: Pixabay
Świąteczny stół / autor: Pixabay

Jadłodzielnia: Nie marnujmy jedzenia, podzielmy się nim

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 26 grudnia 2023, 12:40

  • Powiększ tekst

Podzielmy się jedzeniem z potrzebującymi, nie wyrzucajmy żywności - zaapelowała Iwona Teterycz ze szczecińskiej Jadłodzielni. W mieście jest dziewięć całodobowych szafek, gdzie można przynosić potrawy.

Do Jadłodzielni można przynosić niemal wszystkie produkty, z wyjątkiem surowego mięsa, jaj i alkoholu. Pozostawione potrawy powinny być szczelnie zapakowane i opisane.

Wszystko musi być ugotowane i przetworzone. Najlepiej, żeby pozostawione rzeczy miały przyczepioną kartkę z datą, kiedy dana potrawa została zrobiona” – powiedziała PAP Iwona Teterycz ze szczecińskiej Jadłodzielni.

Czytaj też: Mlecznej Drogi już nie zobaczysz nad Polską

Przyznała, że zainteresowanie ideą dzielenia się żywnością jest duże.

Ludzie są coraz bardziej świadomi i szanują jedzenie, które nie jest tanie. Kupujemy oczami i dlatego wszystkiego jest sporo, ale ludzi dobrej woli, którzy przychodzą i się dzielą, też jest bardzo dużo” – dodała Teterycz.

Potrawy można zostawiać w dziewięciu szafkach rozlokowanych w Szczecinie. Są one całodobowe. Na stronie jadlodzielniaszczecin.pl jest podana ich lokalizacja. Jedzenie przynieść też można w środę 27 grudnia do lokalu Jadłodzielni przy ulicy Żółkiewskiego 4.

Czytaj też: Rok 2023 w gospodarce: IV kwartał - inflacja w ryzach

PAP/kp

Powiązane tematy

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.