Informacje

Używanie zamrażarki może chronić przed marnowaniem żywności   / autor: Pixabay
Używanie zamrażarki może chronić przed marnowaniem żywności / autor: Pixabay

TYLKO U NAS

Jak nie marnować żywności? Zamrozić!

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 20 kwietnia 2024, 19:30

    Aktualizacja: 20 kwietnia 2024, 19:34

  • Powiększ tekst

Mrozić możemy wiele produktów, takich tak mięso i jego przetwory, ryby, pieczywo, niektóre warzywa i owoce, zioła czy nawet zupy i desery.

Jak wynika z raportu przedstawionego przez Federację Polskich Banków Żywności - w roku 2023 przeszło 56 proc. ankietowanych w wieku 18-80 lat przyznało się do marnotrawienia żywności. Dla porównania, w latach 2009-2019 odsetek ten wynosił nie więcej niż 40 proc. Zauważalny wzrost wyrzucania żywności jest szczególnie widoczny w okresach okołoświątecznych.

W koszu najczęściej ląduje pieczywo, owoce, warzywa oraz wędliny. Jednakże istnieją jednak sposoby, aby ich nie wyrzucać i wykorzystać ponownie.

„Marnowanie żywności to problem, który ma ogromne konsekwencje dla społeczeństwa, środowiska i gospodarki. Raport Banków Żywności pomaga lepiej zrozumieć to zjawisko i jego przyczyny” – mówi Beata Ciepła, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności. – „Dla naszej organizacji żywność jest wszystkim: to bezpłatna pomoc, którą możemy przekazać potrzebującym, to produkty, które ratujemy przed zmarnowaniem, oraz główny punkt naszej działalności edukacyjnej. Chcemy, żeby wszyscy mieli do niej równy dostęp i traktowali ją z takim samym szacunkiem.”

Niedoceniany sprzęt

Na stanie większości gospodarstw domowych znajduje się zamrażarka. To urządzenie, które w najlepszy sposób pomoże nam w zachowaniu niespożytego pokarmu. Mrożenie jest bowiem najbezpieczniejszą oraz najpowszechniej wykorzystywaną metodą utrwalania i przechowywania żywności.

Mrozić możemy wiele produktów, takich tak mięso i jego przetwory, ryby, pieczywo, niektóre warzywa i owoce, zioła czy nawet zupy i desery.

Zacznijmy od podzielenia poszczególnych produktów na mniejsze porcje i przełóżmy do szczelnie zamykanych pojemników lub woreczków strunowych. Ważne jednak, aby w momencie zamykania pozbyć się nadmiaru powietrza z wnętrza woreczka.

W przypadku zup istotne jest, aby najpierw ją odcedzić i tak jak w przypadku pozostałych produktów, przelać ją do hermetycznie zamykanych pojemników. Powinniśmy jednak mrozić sam wywar, dodatki mięsne czy warzywa mrozimy oddzielnie. Pamiętajmy także, aby zupy nie przetrzymywać w zamrażalce dłużej niż 8 tygodni.

»» Więcej o zasadach mrożenia żywności czytaj tutaj:

Sztuka dobrego mrożenia żywności

Czego nie mrozić?

Przede wszystkim sałatek, surówek, past jajecznych lub warzywnych oraz warzyw miękkich z dużą zawartością wody (cukinia, ogórek, pomidor itd.).

Resztę niespożytej żywności możemy również oddać do okolicznych lodówek społecznych, najczęściej zlokalizowanych w okolicach zarządu dzielnicy. Cała lista dostępnych publicznych jadłodzielni dostępna jest w sieci.

Decydując się na ten krok miejmy na uwadze, iż żywność ta musi być zdatna do spożycia, bez widocznych oznak zepsucia. Zapakujmy ją w opakowania i dokładnie opiszmy, podając przy tym datę przydatności do spożycia. Jadłodzielnie nie przyjmują zepsutych artykułów spożywczych, surowego mięsa oraz dań z surowymi jajkami albo niepasteryzowanym mlekiem w składzie.

Źródło: https://bankizywnosci.pl/swiatowy-dzien-zywnosci-2023

Filip Siódmiak

»» Więcej o diecie i zdrowiu czytaj tutaj:

Tak przechowuj wędliny, a zachowasz ich świeżość dłużej

Powiedz jaką kawę pijesz, a powiem ci kim jesteś

Filip Siódmiak

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych