TYLKO U NAS
Jak nie marnować żywności? Zamrozić!
Mrozić możemy wiele produktów, takich tak mięso i jego przetwory, ryby, pieczywo, niektóre warzywa i owoce, zioła czy nawet zupy i desery.
Jak wynika z raportu przedstawionego przez Federację Polskich Banków Żywności - w roku 2023 przeszło 56 proc. ankietowanych w wieku 18-80 lat przyznało się do marnotrawienia żywności. Dla porównania, w latach 2009-2019 odsetek ten wynosił nie więcej niż 40 proc. Zauważalny wzrost wyrzucania żywności jest szczególnie widoczny w okresach okołoświątecznych.
W koszu najczęściej ląduje pieczywo, owoce, warzywa oraz wędliny. Jednakże istnieją jednak sposoby, aby ich nie wyrzucać i wykorzystać ponownie.
„Marnowanie żywności to problem, który ma ogromne konsekwencje dla społeczeństwa, środowiska i gospodarki. Raport Banków Żywności pomaga lepiej zrozumieć to zjawisko i jego przyczyny” – mówi Beata Ciepła, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności. – „Dla naszej organizacji żywność jest wszystkim: to bezpłatna pomoc, którą możemy przekazać potrzebującym, to produkty, które ratujemy przed zmarnowaniem, oraz główny punkt naszej działalności edukacyjnej. Chcemy, żeby wszyscy mieli do niej równy dostęp i traktowali ją z takim samym szacunkiem.”
Niedoceniany sprzęt
Na stanie większości gospodarstw domowych znajduje się zamrażarka. To urządzenie, które w najlepszy sposób pomoże nam w zachowaniu niespożytego pokarmu. Mrożenie jest bowiem najbezpieczniejszą oraz najpowszechniej wykorzystywaną metodą utrwalania i przechowywania żywności.
Mrozić możemy wiele produktów, takich tak mięso i jego przetwory, ryby, pieczywo, niektóre warzywa i owoce, zioła czy nawet zupy i desery.
Zacznijmy od podzielenia poszczególnych produktów na mniejsze porcje i przełóżmy do szczelnie zamykanych pojemników lub woreczków strunowych. Ważne jednak, aby w momencie zamykania pozbyć się nadmiaru powietrza z wnętrza woreczka.
W przypadku zup istotne jest, aby najpierw ją odcedzić i tak jak w przypadku pozostałych produktów, przelać ją do hermetycznie zamykanych pojemników. Powinniśmy jednak mrozić sam wywar, dodatki mięsne czy warzywa mrozimy oddzielnie. Pamiętajmy także, aby zupy nie przetrzymywać w zamrażalce dłużej niż 8 tygodni.
»» Więcej o zasadach mrożenia żywności czytaj tutaj:
Sztuka dobrego mrożenia żywności
Czego nie mrozić?
Przede wszystkim sałatek, surówek, past jajecznych lub warzywnych oraz warzyw miękkich z dużą zawartością wody (cukinia, ogórek, pomidor itd.).
Resztę niespożytej żywności możemy również oddać do okolicznych lodówek społecznych, najczęściej zlokalizowanych w okolicach zarządu dzielnicy. Cała lista dostępnych publicznych jadłodzielni dostępna jest w sieci.
Decydując się na ten krok miejmy na uwadze, iż żywność ta musi być zdatna do spożycia, bez widocznych oznak zepsucia. Zapakujmy ją w opakowania i dokładnie opiszmy, podając przy tym datę przydatności do spożycia. Jadłodzielnie nie przyjmują zepsutych artykułów spożywczych, surowego mięsa oraz dań z surowymi jajkami albo niepasteryzowanym mlekiem w składzie.
Źródło: https://bankizywnosci.pl/swiatowy-dzien-zywnosci-2023
Filip Siódmiak
»» Więcej o diecie i zdrowiu czytaj tutaj:
Tak przechowuj wędliny, a zachowasz ich świeżość dłużej
Powiedz jaką kawę pijesz, a powiem ci kim jesteś
Filip Siódmiak