Informacje

Osiem sztucznych aromatów dymu ma zniknąć w 2 lata. / autor: Pinterest
Osiem sztucznych aromatów dymu ma zniknąć w 2 lata. / autor: Pinterest

UE banuje chipsy bekonowe. Są toksyczne i rakotwórcze

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 9 czerwca 2024, 11:14

  • Powiększ tekst

Bruksela zdecydowała o zakazie sprzedaży chipsów o smaku wędzonego bekonu: w najbliższym czasie mają one zniknąć ze sklepów w całej Europie. Sztuczny aromat dodawany do takich chipsów może być zabójczy dla zdrowia.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) alarmuje, że dodawane do chipsów o smaku bekonu aromaty dymu wędzarnianego mogą zawierać szkodliwe i niebezpieczne dla ludzi substancje. Proces uzyskiwania tego aromatu, znany jako piroliza, polega na oczyszczaniu dymu w celu usunięcia takich składników, jak smoła. W efekcie powstaje płynny dym, który można dodawać do żywności, „podkręcając” jej smak.

Dwa lata okresu przejściowego

Szkopuł w tym, że aromaty dymu wędzarnianego powodują tzw. genotoksyczność, a więc zdolność substancji chemicznej do uszkodzenia materiału genetycznego. Może to powodować nie tylko nowotwory, ale i inne poważne powikłania zdrowotne.

Unia Europejska zamierza w ciągu najbliższych dwóch lat wyeliminować osiem sztucznych aromatów dymu. Pod koniec kwietnia 2023 roku 27 państw członkowskich zatwierdziło blokadę, a aromaty dymu mają być stopniowo wycofywane.

Nie tylko chipsy na cenzurowanym!

Chodzi nie tylko o chipsy z wędzonym bekonem, ale i mięsa, sery, ryby czy sosy (np. sosy barbeque). Producenci tych produktów w okresie przejściowym mają znaleźć alternatywny sposób aromatyzowania żywności.

Źródło: Radio ZET/ metro.co.uk

Oprac. GSZ

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych