
UE banuje chipsy bekonowe. Są toksyczne i rakotwórcze
Bruksela zdecydowała o zakazie sprzedaży chipsów o smaku wędzonego bekonu: w najbliższym czasie mają one zniknąć ze sklepów w całej Europie. Sztuczny aromat dodawany do takich chipsów może być zabójczy dla zdrowia.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) alarmuje, że dodawane do chipsów o smaku bekonu aromaty dymu wędzarnianego mogą zawierać szkodliwe i niebezpieczne dla ludzi substancje. Proces uzyskiwania tego aromatu, znany jako piroliza, polega na oczyszczaniu dymu w celu usunięcia takich składników, jak smoła. W efekcie powstaje płynny dym, który można dodawać do żywności, „podkręcając” jej smak.
Dwa lata okresu przejściowego
Szkopuł w tym, że aromaty dymu wędzarnianego powodują tzw. genotoksyczność, a więc zdolność substancji chemicznej do uszkodzenia materiału genetycznego. Może to powodować nie tylko nowotwory, ale i inne poważne powikłania zdrowotne.
Unia Europejska zamierza w ciągu najbliższych dwóch lat wyeliminować osiem sztucznych aromatów dymu. Pod koniec kwietnia 2023 roku 27 państw członkowskich zatwierdziło blokadę, a aromaty dymu mają być stopniowo wycofywane.
Nie tylko chipsy na cenzurowanym!
Chodzi nie tylko o chipsy z wędzonym bekonem, ale i mięsa, sery, ryby czy sosy (np. sosy barbeque). Producenci tych produktów w okresie przejściowym mają znaleźć alternatywny sposób aromatyzowania żywności.
Źródło: Radio ZET/ metro.co.uk
Oprac. GSZ