Informacje

Zdjęcie ilustracyjne / autor: fot. Pixabay
Zdjęcie ilustracyjne / autor: fot. Pixabay

Inflacja w górę? Tak drożeją owoce!

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 8 września 2024, 15:00

  • Powiększ tekst

Handel po wakacjach dopiero rozkręca się; ceny krajowych owoców i warzyw są nieco wyższe niż przed rokiem, tania jest cebula, marchew i papryka, droższe ogórki i kalafiory. Więcej kosztują jabłka - poinformował PAP ekspert Rynku Hurtowego w Broniszach Maciej Kmera.

Kmera zwrócił uwagę, że konsumenci, którzy już wrócili z urlopów zajęci są sprawami szkolnymi, a emeryci wyjechali na swoje wakacje. Ma to odzwierciedlenie w obniżonych obrotach handlowych - zauważył ekspert.

Koszyk krajowych warzyw, według jego wyliczeń, jest droższy o ponad 10 proc. niż w analogicznym okresie ub.r. Tańsza jest natomiast m.in. cebula, droższe zaś pomidory malinowe. Koszyk owoców krajowych na 5 września był o 12 proc. droższy r/r.

Ten rok jest nietypowy ze względu na pogodę, wegetacja była przyspieszona i niektóre owoce już się skończyły. Przedłużające się upały szkodzą uprawom. Na przykład plantatorzy informują o „gotującej” się wykopanej do suszenia na polach cebuli - zaznaczył Kmera. Dodał, że dotyczy to również jabłek, borówek i malin gruntowych.

Niepokojące spadki

Ekspert wskazał, że „niepokojąco” spadają ceny marchwi i cebuli. Świadczy to o dużej podaży na nadchodzący sezon, co jest pokłosiem wysokich cen w minionych sezonach i zwiększonych przez to zasiewach - wyjaśnił. Dotyczy to również selerów i pietruszki, której ceny (ok. 3,5 zł/kg) osiągnęły poziom sprzed wielu lat.

Nadal z powodu upałów „cierpią” plantacje kalafiorów, najbardziej wrażliwych wśród kapustnych. Ceny tych warzyw - zauważył ekspert - są bardzo wysokie, można powiedzieć zimowe, i wynoszą 7-9 zł/szt.

Dalej trwa kryzys ogórkowy, podaż jasnych polnych ogórków z przeznaczeniem do kwaszenia jest niska. Cena za najdrobniejsze kalibry dochodzi do 10 zł/kg.

Obecnie jest szczyt sezonu na pomidory gruntowe, tzw. jajka. Zdaniem eksperta ceny są bardzo atrakcyjne i wynoszą od 1 do 1,6 zł/kg. Natomiast następuje powolny wzrost cen na pomidory spod osłon - zaznaczył Kmera.

Rosną też ceny papryki czerwonej, po wielu tygodniach przekroczyły 5 zł/kg. Natomiast fasolka szparagowa przeżywa swój szczyt podażowy, a jej cena to 5-6 zł/kg.

Rozpoczął się sezon na jabłka jesienne i zimowe, choć w ofercie można kupić jeszcze odmiany letnie i te są zdecydowanie droższe od reszty zimowych. W tym roku jabłek prawdopodobnie będzie mniej i one są już droższe niż ubiegłym roku - zaznaczył Kmera.

»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje.

»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:

Bunt w Świnoujściu. Chcą wykoleić terminal kontenerowy?

Resort klimatu przygotował niebezpieczny bubel

Wielki projekt Lufthansy Cargo. LCCevo skasuje CPK?

»» Rozmowa z dr. Arturem Bartoszewiczem z SGH o nieobliczalnych skutkach Zielonego Ładu na antenie telewizji wPolsce24 – oglądaj tutaj:

Według eksperta, zaskakująco szybko nastąpił schyłek sezonu borówkowego. Ceny tych owoców poszły w górę nawet do 40 zł/kg. Jak zauważył, jest to wynik „przyspieszonego startu, upałów i braku zbieraczy”.

Kmera dodał, że bardzo wysokie są ceny malin tunelowych, dochodzą do 32 zł/kg. Jednocześnie mamy pełną gamę typów i odmian śliwek.

Ekspert zwrócił uwagę, że coraz popularniejsze wśród konsumentów są owoce pigwowca. Na Rynku w Broniszach, jest spora oferta owoców z profesjonalnych plantacji o bardzo atrakcyjnym wyglądzie w cenie 12-16 zł/kg - wskazał.

PAP/ as/

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych