Informacje

 Polską specjalnością ma stać się akwakultura hodowli ryb w wodach słodkich, głównie karpia, fot. www.freeimages.com
Polską specjalnością ma stać się akwakultura hodowli ryb w wodach słodkich, głównie karpia, fot. www.freeimages.com

Karp nowym (eksportowym) herbem Polski

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 17 stycznia 2015, 09:12

    Aktualizacja: 17 stycznia 2015, 15:55

  • Powiększ tekst

Polska chce być liderem w produkcji ryb słodkowodnych - zakłada to strategia rozwoju hodowli ryb słodkowodnych w latach 2014-2020. Pomagać będą w tym unijne fundusze.

Podczas trwających w Berlinie targów żywności Gruene Woche, odbywa się konferencja naukowa zorganizowana pod patronatem polskiego ministerstwa rolnictwa pt. "Potencjał akwakultury i strategie rozwoju". Konferencja jest kontynuacją spotkań z lat poprzednich, biorą w niej udział naukowcy z Kanady, Włoch Polski (Instytut Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie) oraz Niemiec. Organizatorem konferencji jest Organizacja Producentów Ryb Jesiotrowatych.

Obecny na konferencji dyrektor Departamentu Rybołówstwa ministerstwa rolnictwa Tomasz Nawrocki podkreślił, że jednym z głównych celów strategicznych Wspólnej Polityki Rybackiej 2014 - 2020 jest zwiększenie konkurencyjności hodowli ryb oraz wsparcie jej rozwoju i innowacyjności.

Jak wskazują ekolodzy, intensywne połowy ryb zakłóciły środowisko morskie, stada ryb zostały przetrzebione, a wiele akwenów morskich zanieczyszczona. Akwakultura, czyli hodowla ryb, mięczaków i skorupiaków prowadzona w kontrolowanym lub specjalnie wybranym środowisku wodnym ma być alternatywą dla tradycyjnego rybołówstwa.

Jest to najszybciej rozwijający się na świecie sektor produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego, który rośnie o ponad 6 proc. rocznie. W większości krajów UE akwakultura to przeważnie akwakultura morska, a znaczną jej część stanowi produkcja mięczaków i skorupiaków.

Polska akwakultura prowadzona jest w wodach tylko słodkich i dotyczy tylko hodowli ryb. Hoduje się przede wszystkim karpie (oprócz nich też tołpygi, amury i sumy) oraz pstrągi.

Profesjonalnych gospodarstw karpiowych jest w Polsce ok. 400. Hodowla pstrąga (przede wszystkim tęczowego, źródlanego i troci) wymaga stosunkowo niedużej powierzchni, za to produkcja bardziej uzależniona jest od jakości wody. Gospodarstw pstrągowych w pełni profesjonalnych jest w Polsce ok. 200.

Berliński Międzynarodowy Zielony Tydzień czyli Internationale Gruene Woche Berlin to cykliczna impreza odbywająca się w niemieckiej stolicy od 1926 r. Jest ona obecnie największa ekspozycja w świecie z zakresu żywności, rolnictwa i ogrodnictwa.

(PAP)

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych