Rośnie udział eksportu żywności w PKB
Eksport żywności w 2018 r. mógł przekroczyć 29 mld euro – szacują ekonomiści Credit Agricole. I według nich jego udział w polskim PKB najprawdopodobniej wyniósł 5,9 proc.
Jak pisze Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole, zgodnie z danymi opublikowanymi przez Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii, wartość polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych w okresie styczeń-listopad 2018 r. zwiększyła się do 27,1 mld EUR wobec 25,6 mld w analogicznym okresie 2017 r. (+5,8 proc. r/r).
Głównym źródłem jej wzrostu była wyższa wartość eksportu w kategoriach „tytoń i przetworzone namiastki tytoniu”, „mięso i podroby jadalne” oraz „ryby, skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne”. Oczekujemy, że w całym 2018 r. wartość polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych przekroczyła 29 mld EUR, co byłoby jej najwyższym poziomem w historii - komentuje Olipra.
Jak pisze na twitterze, jeszcze w 2004 r. udział tego eksportu w PKB wynosił 2,6 proc. w ubiegłym roku wielkość ta mogła zwiększyć się do 5,9 proc.