Informacje

ziemniaki / autor: Pixabay
ziemniaki / autor: Pixabay

Balcerowicz: W tym roku rusza pilotaż paszportyzacji żywności

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 13 maja 2021, 21:00

  • Powiększ tekst

Jeszcze w 2021 roku ruszy pilotaż dot. paszportyzacji żywności - przekazał w czwartek dyrektor departamentu innowacji w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa Mateusz Balcerowicz. Pilotaż ma zakończyć się w 2022 roku, a następnie „wyjść” do konsumentów

Balcerowicz podczas kongresu Impact‘21 wyjaśnił, że paszportyzacja ma na razie dotyczyć trzech produktów - ziemniaków, mięsa wieprzowego oraz wołowego. Dzięki niemu ma być znana „droga” produktu od jego hodowli aż po sklepowe półki.

Dyrektor dodał, że paszporty mają w przyszłości konsumentowi pozwolić na sprawdzenie pochodzenia produktu - w tym przypadku Polski, jego jakości oraz z jakiego np. on regionu pochodzi.

Projekt pilotażowy ma zostać uruchomiony w tym roku, a zakończyć w przyszłym, a dopiero później wyjść z nim do konsumentów - poinformował Balcerowicz.

Przedstawiciel Krajowego Ośrodku Wsparcia Rolnictwa (KOWR) przekazał, że dopiero badania konsumentów zdecydują, jakie informacje do nich dotrą za pomocą takiego paszportu. Wskazał, że obecnie informacje o produktach są analogowe, rozproszone.

Dodał, że według rozeznania jakie przeprowadził KOWR, że ok. 10 proc. obecnych informacji ma znaczenie dla klientów. Chodzi m.in,. to czy spełnia on standardy jakościowe, jaki czas upłynął od wytworzenia do sprzedaży produktu, bądź czy jest to produkt regionalny.

Według Balcerowicza zainteresowanie paszportem wyrażają sami rolnicy, a paszportyzacja wzmocni polskich producentów tak na rynku wewnętrznym jak i za granicą.

PAP/mt

Czytaj też: KOWR: umacnianie marki polskiej żywności

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych