Informacje

Mięso / autor: Pixabay
Mięso / autor: Pixabay

Alert. Polskie mięso przyczyną salmonelli

Joanna Buczyńska

Joanna Buczyńska

Dziennikarka ekonomiczna, publicystka miesięcznika "Gazeta Bankowa", prowadząca Wywiady Gospodarcze w Telewizji wPolsce.pl

  • Opublikowano: 9 grudnia 2023, 11:04

    Aktualizacja: 9 grudnia 2023, 17:58

  • Powiększ tekst

Brytyjska agencja Food Standards Agency (FSA) ujawniła, że polskie mięso i jaja są głównymi sprawcami zarażeń salmonellą w Wielkiej Brytanii. Od początku 2023 roku zdiagnozowano ponad 200 przypadków zachorowań. Sprawa zaniepokoiła rząd oraz konsumenckie środowiska.

Na portalu X brytyjska agencja Food Standards Agency (FSA) opublikowała specjalny komunikat, że przyczyną zatruć jest salmonella znajdująca się w produktach drobiowych z Polski. Agencja przypomina jednocześnie o podstawowych zasadach higieny i obróbki produktów żywnościowych.

Brytyjscy eksperci powiązali zachorowania z konsumpcją produktów, takich jak mięso i jaja, sprowadzanych z Polski do Wielkiej Brytanii.

Szereg przypadków dotyczył spożycia jaj wyprodukowanych w Polsce i wykorzystywanych do posiłków w restauracjach i kawiarniach - wyjaśnia Tina Potter, kierownik do spraw incydentów w FSA.

Jednocześnie zapowiedziano kontrole importowanej żywności i paszy z Unii Europejskiej do Wielkiej Brytanii.

Identyfikacja problemu

FSA pracuje nad identyfikacją źródła problemu, a skandal może wpłynąć na relacje handlowe i reputację polskich produktów spożywczych.

W Wielkiej Brytanii zostaną też przeprowadzone kontrole importu żywności i paszy sprowadzanej z terenu Unii Europejskiej, które sprawdzą także przestrzeganie standardów bezpieczeństwa podczas transportu.

CZYTAJ TAKŻE: Dodatek 2400 zł do wynagrodzenia

CZYTAJ TAKŻE: Kiedy posiedzenia Sejmu? Harmonogram na 2024 rok

jb

Powiązane tematy

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.