TYLKO U NAS
Popularne zioło z prozdrowotnymi właściwościami
Oregano, zwane również lebiodką pospolitą, to przyprawa zawierającą przeciwutleniacze – karwakrol oraz tymol.
Jednym z najbardziej pożądanych składników dostarczanych wraz z pożywieniem są antyoksydanty – grupa przeciwutleniaczy wywierająca protekcyjny wpływ na zdrowie komórek oraz ich ochronę przed reaktywnymi formami tlenu uszkadzającymi między innymi materiał genetyczny czy powodującymi ogólnoustrojowy stan zapalny.
Popularna w makaronach i na pizzy
Oregano, zwane również lebiodką pospolitą, to przyprawa zawierającą przeciwutleniacze – karwakrol oraz tymol. Obie te substancje wykazują silne działanie przeciwutleniające. Zwalczają szkodliwy wpływ wolnych rodników. Neutralizują bakterie, wirusy oraz grzyby. Oprócz tego działają moczopędnie przeciwskurczowo, przeciwbólowo, napotnie oraz żółciopędnie. Z tego względu często łagodzą problemy gastryczne oraz niestrawność. Ich prozdrowotne działanie zostało także udokumentowane w przypadku profilaktyki przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO).
Jak wykorzystać?
Oregano idealnie podkręci smak wielu potraw. Świetnie łączy się z pomidorami, pieczarkami, fasolą czy szpinakiem. Stanowi podkreślenie wyrazistości sosów, sałatek, dań na bazie makaronu czy różnego rodzaju fałszów.
Coraz więcej mówi się także o olejku z oregano, wykorzystywanego między innymi w inhalacjach wziewnych.
Filip Siódmiak
»» O diecie i zdrowiu czytaj też tutaj: