PZPTS apeluje: kupujcie żywność w plastikowych opakowaniach
W sytuacji bezpośredniego zagrożenia zdrowia i życia należy zaopatrywać się w produkty gwarantujące bezpieczeństwo - przestrzega Polski Związek Przetwórców Tworzyw Sztucznych.
W przypadku żywności taką pewność dają produkty szczelnie opakowane w tworzywa sztuczne, gdyż tylko one – w przeciwieństwie do produktów luzem – były wytworzone w oparciu o najsurowsze reżimy higieniczne i w atmosferze bezpiecznej biologicznie - czytamy w komunikacie PZPTS.
Tworzywa przetwarzane w temperaturze powyżej 100 stopni zdecydowanie eliminują koronawirusa, zaś produkty zapakowane w przezroczyste opakowania plastikowe – zapobiegają chęci ich otwarcia i manipulacji, a poprzez wysoką barierowość plastiku zabezpieczają całkowicie produkt przed zarazkami. Barierowe tacki/folie z kolei wydłużają znacznie termin przydatności do spożycia, ograniczając dostęp tlenu, a tym samym rozwój drobnoustrojów, bez konieczności stosowania dodatkowych konserwantów.
Główny Inspektorat Sanitarny podaje, że w zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, które służą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu, w tym również wtórnemu zanieczyszczeniu na etapie dystrybucji i sprzedaży. GIS w zaleceniach dla branży spożywczej mówi o konieczności ograniczenia w miarę możliwości ekspozycji w sklepach żywności nieopakowanej, przeznaczonej do bezpośredniego spożycia.
Stąd Polski Związek Przetwórców Tworzyw Sztucznych apeluje o zakup wyłącznie żywności szczelnie zapakowanej.
Czytaj też: Przedsiębiorstwa przejdą na e-handel. Przez epidemię
KG/PZPTS