Informacje

Gotówka  / autor: Pixabay
Gotówka / autor: Pixabay

100 mln zł dla programu "Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego"

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 5 października 2023, 20:42

  • Powiększ tekst

100 mln zł zostanie przeznaczone na pilotaż programu „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”. Program obejmie m.in. badania i doktoraty, praktyki dla studentów, szkolenia dla pracowników - podkreślił w czwartek szef MEiN Przemysław Czarnek.

Ogłoszenie programu z udziałem przedstawicieli polskich firm branży mleczarskiej i przedstawicieli uczelni przyrodniczych odbyło się w siedzibie MEiN.

Minister edukacji i nauki Przemysław Czarnek poinformował, że pilotaż będzie polegał na współpracy „uczelni przyrodniczych, rolniczych z naszymi przedsiębiorstwami”.

Będą miały miejsce różne działania, m.in. doktoraty (…), praktyki pracowników czy studentów naszych uczelni w poszczególnych przedsiębiorstwach, ale też szkolenia pracowników tych przedsiębiorstw w naszych uczelniach. Chcemy, żeby powstawały linie technologiczne, które będą testowane w naszych przedsiębiorstwach, chcemy, żeby na szeroką skalę odbywały się badania naukowe, które mają doprowadzić do tego, aby produkt (…), z którego później powstają nasze wyroby - jogurty, sery - rzeczywiście był jeszcze smaczniejszy, jeszcze zdrowszy, jeszcze tańszy w produkcji - powiedział Czarnek.

Wtedy stanie się on jeszcze bardziej konkurencyjny na rynkach międzynarodowych - stwierdził szef MEiN.

Zgodnie z danymi MEiN każda uczelnia uczestnicząca w programie otrzyma 16,1 mln zł dofinansowania. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie - jako lider programu - 19,4 mln zł.

CZYTAJ TAKŻE: KE: 61 mln euro dla Polski! Z Funduszu Spójności

CZYTAJ TAKŻE: Media: większość Europy nie zgadza się z Niemcami

pap, jb

Powiązane tematy

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.