Informacje

Czekolada / autor: Pixabay
Czekolada / autor: Pixabay

Specjalna czekolada dla chorych na osteoporozę?

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 8 grudnia 2023, 17:05

    Aktualizacja: 8 grudnia 2023, 17:06

  • Powiększ tekst

Osteoporoza uznana jest przez Światową Organizację Zdrowia jako choroba cywilizacyjna. Wedle szacunków tylko w samej Polsce choruje na nią blisko 2,1 mln ludzi, z czego 1,7 mln to kobiety. A wedle alarmującej opinii ekspertów, liczba ta będzie nieustannie rosnąć. W przypadku tego konkretnego schorzenia, odpowiednia dieta odgrywa pierwszorzędne znaczenie, gdyż to właśnie braki poszczególnych witamin oraz minerałów wpływają na pojawienie się oraz dalszą progresję choroby. Dlatego właśnie między innymi z tego powodu polski naukowiec stworzył czekoladę odpowiednią dla ludzi dotkniętych osteoporozą.

Czym się wyróżnia?

Zalecenia dotyczące osteoporozy mówią, aby unikać spożywania słodyczy. Co innego ma jednak do powiedzenia dr inż. Bartosz Błoński, który w ramach doktoratu na Wydziale Nauk Farmaceutycznych Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Sosnowcu zaprojektował czekoladę gorzką i deserową, która uzupełni dietę u osób zmagających się z tą chorobą.

Czekolady te są szczególnie zasobne w witaminy D3 oraz K2, a także wapń – pierwiastek niezbędny do utrzymania odpowiedniej gęstości mineralnej kości.

Jedząc moją czekoladę, nie odróżnimy jej od tej zwykłej. Na pomysł wpadłem, gdy patrzyłem, jakie ilości różnych leków i suplementów zażywają codziennie moi dziadkowie. Ja połączyłem przyjemne z pożytecznym. Produkt ten stanowi odpowiedź na promowanie metod prewencji osteoporozy oraz żywności funkcjonalnej – wyjaśnił naukowiec.

W jego opinii musi ona spełniać następujące warunki: musi być pochodzenia naturalnego, zostać wzbogacona o prozdrowotne składniki i pod względem smaku, koncentracji oraz aromatu przypominać żywność tradycyjną. Tradycyjny słodzik – sacharozę (cukier stołowy) zastąpiono cukrem brązowym. Ale sam zamysł to niestety za mało. Cały projekt wymagał więc dużego zaangażowania oraz cierpliwości.

Zrealizowanie tak zamierzonego celu pracy wymagało rozwiązania wielu problemów naukowych i technologicznych: określenie dawek substancji aktywnych farmakologicznie możliwych do wprowadzenia do medium, jakim jest czekolada, oczywiście bez wpływu na jej właściwości sensoryczne. Jednorodne rozmieszczenie składników aktywnych w całej objętości podłoża, opracowanie opakowania produktu, które skutecznie chroniłyby składniki aktywne farmakologicznie przed degradacją – wyliczył w informacji prasowej dr inż. Błoński.

Źródło: https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C99135%2Cslaskie-zaprojektowal-czekolade-uzupelniajaca-diete-u-osob-narazonych-na

Filip Siódmiak

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych