Uwaga! W sosach wykryto niezdrowe substancje
Główny Inspektorat Sanitarny postanowił wycofać ze sprzedaży gotowe sosy wyprodukowane przez firmę Nestlé Polska S.A., gdy w trzech produktach wykryto niezamierzoną obecność glutenu.
GIS podjął decyzję po otrzymaniu informacji od Nestlé Polska S.A. Zgodnie z podanymi szczegółami w trzech produktach wykryto niezamierzoną obecność glutenu w jednym z surowców wykorzystanych w procesie produkcji.
Kto musi uważać
„Ich spożycie może mieć niekorzystny wpływ na osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę. Produkty te nie są opatrzone na etykietach informacją o obecności glutenu. Konsumentom z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę zalecamy, aby w ramach środków ostrożności nie spożywali ww. wyrobów” – czytamy w udostępnionym komunikacie.
Zwrot lub wymiana
Konsumenci z zakupionymi produktami proszeni są o zwrot i wymianę wadliwej partii. Aby to zrobić należy skontaktować się z Serwisem Konsumenta, dostępnym pod numerem 800 16 16 66 lub wysłać wiadomość e-mail na adres: [email protected].
O jakie produkty chodzi?
W wydanym komunikacie widnieje informacja o tych produktach:
WINIARY Sos Boloński (500 g):
Nr partii 240423B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
Nr partii 240423C/1, data minimalnej trwałości 04.2026
WINIARY Sos pomidorowy do spaghetti (500 g):
Nr partii 240422A/1, data minimalnej trwałości 04.2026
Nr partii 240422B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
WINIARY Sos amerykański BBQ z syropem z palonego cukru (348 g)
Nr partii 240420A/1, data minimalnej trwałości 04.2025
Nr partii 240421A/1, data minimalnej trwałości 04.2025
Jak poinformowała firma Nestlé Polska S.A., podjęto już odpowiednie kroki mające na celu jak najszybsze wycofanie wadliwych partii.
Filip Siódmiak
»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:
Na rynku węgla coś, czego dotąd nie było. „Zagrożenie”
Już nie wszystkie lasy będą dla wszystkich