Uwaga na tatara! Wykryto salmonellę
GIS informuje o wykryciu w paczkowanym mięsie górnych bakterii patogennych. Szkodliwa partia zostanie natychmiast wycofana z obrotu. GIS przestrzega przed spożywaniem tego mięsa.
W wydanym oświadczeniu widnieje dokładna informacja o szczegółach wycofanej partii:
Nazwa produktu: Tatar wołowy (200 g)
Numer partii: 1801207,
Termin przydatności do spożycia: 12.07.2024
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.
Decyzji Głównego Inspektoratu Sanitarnego nadano rygor natychmiastowej wykonalności. Konsumenci, którzy nabyli skażony produkt, proszeni są o niespożywanie jego zawartości.
Czym grozi spożycie?
W tatarze wołowym wykryto obecność bakterii Salmonella i Escherichia coli.
Spożycie takiego mięsa grozi zatruciem i wystąpieniem wielu niepożądanych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak nudności, biegunki, wymioty, bóle brzucha czy uczucie ciężkości na żołądku.
Objawom tym często towarzyszy również gorączka, bóle mięśni, dreszcze, ogólne osłabienie.
Kto szczególnie narażony?
Uważać powinni przede wszystkim seniorzy, dzieci oraz osoby z immunosupresją, a także z przewlekłymi chorobami przewodu pokarmowego.
W ciężkich przypadkach zakażenie może doprowadzić do zapalenia pęcherzyka żółciowego, nerek, wsierdzia, a nawet opon mózgowo-rdzeniowych.
Filip Siódmiak
»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:
W niedziele nie wsiądziesz do samochodu. Wielki plan
Miał być akademik za 1 zł, jest za 1533 zł