Masz ten produkt w domu? GIS ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał komunikat, w którym ostrzega przed spożyciem popularnej mąki. Jak podają - produkt może okazać się niebezpieczny szczególnie dla konkretnej grupy osób.
Szczegóły oświadczenia
GIS podaje uważać na pewien rodzaj mąki. Chodzi o mąkę z ciecierzycy, w której składzie wykryto substancję powodującą wywołać silne reakcje alergiczne i stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Zgodnie z prawem wraz z producentem zaczęto procedurę wycofywania produktu ze sprzedaży.
Komunikat dotyczy mąki z ciecierzycy marki „Melvit” (1 kg). „W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie […] nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego” – czytamy w oświadczeniu. Wskazano w nim również szczegóły dotyczące artykułu spożywczego:
• Numer partii: 240206/106 • Data minimalnej trwałości: 05.02.2025 • Producent: MELVIT S.A., ul. Grójecka 194/91, 02-390 Warszawa • Zakład produkcyjny: Nowowiejska 35, 07-410 Olszewo-Borki, Kruki Jak podkreślają eksperci GIS-u, spożycie mąki może wywołać poważne konsekwencje zdrowotne u osób z alergią na białko soi.
Alergia na białko soi – jak rozpoznać?
Reakcja organizmu po kontakcie z alergenem może przebiegać w sposób niezwykle zróżnicowany i zależny od organizmu. Na ogół jednak do najczęściej zgłaszanych symptomów należą dolegliwości gastryczne, takie jak biegunki, nudności, wymioty czy wzdęcia. Może pojawić się również zaczerwienienie okolicy ust, obrzęk warg i języka.
W przypadku najcięższych objawów po spożyciu białek soi możliwy jest wstrząs anafilaktyczny, który bez udzielenia podstawowej pomocy (poprzez podaż adrenaliny lub leków przeciwhistaminowych) może prowadzić nawet do śmierci.
Filip Siódmiak
»» Inne porady dotyczące diety i kuchni czytaj tutaj:
Domowe ogórki kiszone gazują i stają się mętne? Oto przyczyna