Informacje

Wykryto salmonellę w jajkach

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 13 lipca 2018, 13:33

  • Powiększ tekst

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakteriami salmonella enteritidis, które wykryto w jajach spożywczych o kodzie identyfikacyjnym: 3PL26111314. GIS informuje, że spożycie jajek z tej partii może być groźne dla zdrowia.

Ostrzeżenie dotyczy produktu „Jaja z chowu klatkowego kl. Wag. M”. Zostały one wyprodukowane przez Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas z Tychowa Nowego. Kod identyfikacyjny umieszczony na skorupce jaj to: 3PL26111314.

Jajka te mają termin przydatności do spożycia do 23 lipca 2018 i 24 lipca 2018. Kwestionowana partia jaj (nr 23.07.2018) została wyprodukowana 25 czerwca (data zniesienia jaj). Producent postępowaniem objął dodatkowo jaja zniesione 26 czerwca (nr partii 24.07.2018).

Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas poinformował konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Ponadto producent zapowiedział także działania zmierzające do ustalenia przyczyny powstałego dla zdrowia zagrożenia.

Wycofane z obrotu jaja zostaną przekazane do utylizacji. Proces ten jest nadzorowany przez organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

GIS ostrzega, że nie należy spożywać jaj o numerach partii wskazanych w komunikacie, w szczególności na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Na podst. PAP

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych