Kontynuacja spadku cen masła
Wczoraj odbyła się aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT nie zmienił się w porównaniu do poprzedniej aukcji przeprowadzonej 19 lipca i wyniósł 970 pkt. W wynikach aukcji na szczególną uwagę zasługuje kontynuacja spadku cen masła, które od maja obniżyły się już o 17 proc. - pisze w komentarzu Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole.
Jak dodaje Olipra, utrzymanie indeksu cen GDT było poniżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT pozostaje tym samym na najniższym poziomie od grudnia 2017 r.
W wynikach aukcji na szczególną uwagę zasługuje kontynuacja spadku cen masła, które od maja obniżyły się już o 17 proc. Spadek cen obserwowany jest również w Unii Europejskiej oraz USA. Stanowi to wsparcie dla naszego scenariusza, zgodnie z którym po przejściowym wzroście cen w I poł. br. związanym z niższą produkcją mleka w Nowej Zelandii z uwagi na suszę, ceny produktów mlecznych, w tym masła powrócą do trendu spadkowego – zauważa w komentarzu ekonomista Credit Agricole.
W kierunku zmniejszenia indeksu oddziaływały niższe ceny 3 z 9 jego składowych: maślanki w proszku (-5,9 proc.), masła (-3,2 proc.) oraz odtłuszczonego mleka w proszku (-0,3 proc.). Przeciwny efekt miały wyższe ceny kazeiny podpuszczkowej (+8,0 proc.), sera Cheddar (+1,3 proc.) oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego (+1,2 proc.). Laktoza i serwatka nie były oferowane na aukcji. Zwiększyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 34.076 ton wobec 25.454 ton (+33,9 proc.). Kolejna aukcja GDT odbędzie się 21 sierpnia.