Informacje

Alarm w Belgii ! Trzy osoby zmarły po zjedzeniu zatrutego mięsa

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 7 października 2019, 15:27

  • 2
  • Powiększ tekst

W Belgii rosną obawy związane z zanieczyszczeniem mięsa bakteriami listerii w Holandii, gdzie z tego powodu zmarły trzy osoby. Obok sieci sklepów Aldi także kolejna, Albert Heijn, zaczęła w poniedziałek wycofywać niektóre produkty z obawy przed zagrożeniem.

Belgijska federalna agencja ds. bezpieczeństwa żywności (FAVV) ostrzegła w poniedziałek, że skala zanieczyszczenia mięsa listerią po wykryciu ognisk choroby może jeszcze wzrosnąć i być może konieczne będzie usunięcie z półek supermarketów jeszcze większej ilości mięsa.

W piątek holenderski Królewski Instytut Zdrowia Publicznego i Środowiska (RIVM) podał, że trzy osoby zmarły w Holandii po zarażeniu się listerią.

RIVM stwierdził, że zakażone produkty pochodzą z zakładu produkcyjnego Offerman w Aalsmeer w północnej Holandii. Również supermarkety w Holandii zaczęły wycofywać ze sprzedaży produkty z mięsa wieprzowego ze względu na ryzyko zakażenia. Produkty z zakładu Offerman były sprzedawane głównie w sklepach Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro i Versunie w Holandii.

Jak podają belgijskie media, w Niemczech dwie osoby zmarły w kraju związkowym Hesja po zjedzeniu produktów mięsnych wieprzowych zanieczyszczonych listerią. Organy sanitarne tymczasowo wstrzymały działalność firmy Wilke dostarczającej badane produkty. Oprócz dwóch zgonów osób starszych, kilkadziesiąt osób zachorowało po zjedzeniu zanieczyszczonego bakteriami salami i pasty mięsnej. Wilke zaopatruje restauracje, kuchnie handlowe i supermarkety. Przyczyna pojawia się tego zjawiska nie jest jeszcze znana.

Listerioza to rzadko spotykana choroba zakaźna, groźna głównie dla noworodków, kobiet w ciąży, osób starszych i przewlekle chorych oraz o obniżonej odporności; zakażeniu rzadko ulegają zdrowe osoby dorosłe. Choroba najczęściej rozwija się po spożyciu niepasteryzowanych produktów mlecznych, niedokładnie umytych surowych owoców i warzyw, surowego mięsa, ryb, owoców morza oraz „dań gotowych”, niepoddanych przed spożyciem obróbce cieplnej. Wywołująca tę chorobę bakteria listeria namnaża się również w temperaturze chłodni, w której ginie większość innych bakterii.

PAP SzSz

Powiązane tematy

Komentarze