Masz tę wędlinę w domu? Jak najszybciej się jej pozbądź
Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne oświadczenie, w którym przestrzega przed spożywaniem wyrobu z mięsa wieprzowego, gdyż jak podają – wykryto w nim groźną dla ludzkiego zdrowia bakterię Listeria.
O który produkt chodzi?
GIS zdecydował o niezwłocznym wycofaniu z obrotu partii suszonego mięsa wieprzowego. Decyzja ta poprzedzona została informacją, jaką otrzymał GIS z Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF). Jak informują w mięsie wykryto kolonie bakterii Listeria monocytogenes.
W opublikowanym komunikacie podano szczegółowe dane produkty z Chorwacji:
• Nazwa produktu: Pečenica, 90 g, marki DOBRO
• Numer partii: 24-00807
• Data przydatności do spożycia: 03/08/2024
• Producent: ŽITO d.o.o. Đakovština 3, Osijek, 31000
Każdy podmiot mający wcześniejszy kontakt z wyrobem został poinformowany o skażeniu i wdrożył już procedury mające na celu najszybsze wycofanie produkty ze sprzedaży.
Jak objawia się zakażenie?
Spożycie żywności skażonej Listerią powoduje chorobę zwaną listeriozą. Może ona dawać symptomy grypopodobne, takie jak gorączka, bóle głowy, dreszcze, drażliwość na dotyk oraz problemy gastryczne (głównie bóle brzucha, wymioty i biegunki).
W niektórych przypadkach bakteria może zaatakować również układ nerwowy i doprowadzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu, a nawet sepsy.
Stwarza ona szczególne zagrożenie dla najmłodszych, osób w podeszłym wieku, hospitalizowanych oraz osób z obniżoną odpornością (immunosupresją). Uważać powinny też kobiety w ciąży. Może bowiem doprowadzić do poronienia, przedwczesnego porodu, obumarcia płodu lub rozwinięcia się wrodzonej listeriozy u noworodka.
Filip Siódmiak