GIS alarmuje: Groźne bakterie w parówkach
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed bakteriami listerii w jednej partii parówek z szynki 250 g „Pikok Pure”. Inspektor nakazał wycofanie jej ze sklepów Lidl, a zakład produkcyjny spółki Sokołów uruchomił procedurę wycofania z rynku.
Partia jest dystrybuowana przez sieć sklepów „Lidl” w Polsce a została wyprodukowana przez Sokołów SA oddział w Czyżewie z terminem przydatności do spożycia do 4 maja 2021.
Numer tej partii parówek to 11031, numer serii: C 10349134, a weterynaryjny numer identyfikacyjny 20134001 - podał GIS.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności wydano ze względu na wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej
„Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą” - przypomina i ostrzega GIS.
Po niezwłocznym powiadomieniu producenta, zakład uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku. „Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania” - zapewnił Inspektor, a sama firma poinformowała odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii w/w wyrobu.
Główny Inspektor Sanitarny zaleca, by nie spożywać produktu „PIKOK PURE PARÓWKI Z SZYNKI 250 g” oznaczonego wskazanym w komunikacie numerem partii i terminem przydatności do spożycia.
„W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem” - apeluje GIS w ostrzeżeniu.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem bakterią Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej (https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2) pod hasłem „listerioza”.
Czytaj też: SG i KAS przechwyciły papierosową kontrabandę
PAP/kp